BEDRIFTSTEKNOLOGI

Mobilfrekvenser til 305 milliarder kroner

Budspiralen for de seks teleselskapene som byr på de fem britiske mobillisensene for neste generasjon mobiltelefoni, UMTS fortsetter på torsdag. Og da vil man kanskje få svar på hvor mye høyere enn 305 milliarder kroner de seks aktørene er villig til å by.

Frode Eriksen
26. apr. 2000 - 11:05

Foruten de fire eksisterende mobilselskapene British Telecom (BT), Vodafone, Orange og One2One, henger canadiske TIW og britisk/amerikansk/franske NTL Mobile fortsatt med i auksjonen som tirsdag ble avsluttet med auksjonsrunde nummer 149. Da var de fem budene kommet opp i 305 milliarder kroner for de fem lisensene til sammen og den rimeligste lisensen koster nå mer enn 4 milliarder britiske pund eller 54 milliarder kroner, og det før det er bygd en eneste basestasjon.

Av de seks aktørene er det NTM Mobile som foreløpig ikke har et av de høyeste budene, og som derfor kan avgjøre hele auksjonen om selskapet skulle trekke seg. Det er slett ikke utenkelig siden France Telecom, som backer selskapet finansielt i budgivningen også kan tenke seg å kjøpe Orange. Den danske avisen Børsen skriver tirsdag at også spanske Telefonica er interessert i å kjøpe Orange, og at selskapet derfor trakk seg fra auksjonen for to uker siden.

Auksjonsreglene sier at et selskap som leder etter en budrunde ikke kan by i neste runde, noe som betyr at det bare er NTL Mobile som kan by torsdag formiddag, hvis da selskapet ikke trekker seg.

Om det skjer vil alle de fire eksisterende GSM-operatørene i Storbritannia sitte med hver sin UMTS-lisens, mens canadiske TIW blir ny operatør. Basert på det siste budet vil Vodafone sitte med mobillisensen som gir best kapasitet, noe selskapet betaler nesten 2 milliarder pund eller 27 milliarder kroner i overpris for sammenlignet med de andre mobillisensene selskapet hadde anledning til å by på.

Orange blir vurdert som det svakeste av de seks gjenværende selskapene, samtidig som selskapet må selges. Orange ble kjøpt i fjor høst av Mannesmann for over 70.000 kroner per kunde, mens Mannesmann i sin tur ble kjøpt av det største britiske mobilselskapet, Vodafone i vår.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
En tjeneste fra