TELEKOM

Mobilt bredbånd via gatelyktene

Løsning på kapasitetutfordringen i storbyer?

En gjennomsiktig utgave Philips' gatelykter med egne kamre for en tilpasset mobilnett-basestasjon.
En gjennomsiktig utgave Philips' gatelykter med egne kamre for en tilpasset mobilnett-basestasjon. Bilde: Hans Berggren/Ericsson
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
26. feb. 2014 - 12:57

Høy befolkningstetthet, hvor alle har hver sin smartmobil, fører til kapasitets- og dekningsutfordringer for mobiloperatørene. Hver basestasjon har begrenset kapasitet, noe som betyr at tettheten av slike basestasjoner må være høy, spesielt i sentrumsområdene av større byer. Problemet er at det mange steder ikke er plass til stort flere, tradisjonelle basestasjoner.

Samtidig vokser behovet, både på grunn av befolkningsvekst og kraftig økning i bruken av mobildata. Det er ingenting som tyder på at denne veksten vil stoppe med det første.

Denne uken presenterte Ericsson og Philips en felles løsning på hvordan byer kan hjelpe mobiloperatørene, samtidig som at de bygger eller skifter ut en annen sentral infrastruktur – gatebelysningen.

Løsningen, som kalles for Zero Site, er rett og slett LED-baserte gatelykter som også har plass til infrastruktur for mobilt bredbånd. Philips skal tilby selve lyktene, mens Ericsson skal levere telekomutstyret.

Slik vil Zero Site-gatelykt kunne ta seg ut i gateomgivelser. <i>Bilde: Ericsson</i>
Slik vil Zero Site-gatelykt kunne ta seg ut i gateomgivelser. Bilde: Ericsson

Tanken er at det er byene som skal eie lyktene og får leieinntekter fra mobiloperatørene for bruk av lyktene. Selskapene kaller dette for en «lighting-as-a-service»-modell. Leieinntektene vil bidra til nedbetalingen av de nye lyktene. Det at lyktene er LED-baserte, skal også bidra til reduserte utgifter, i alle fall i land med høy strømpris.

Selve mastene vil ha et kammer i toppen hvor (m)RRU-er (Maximum Received Reconstructed Unit) og antenner kan plasseres. Alt annet utstyr, inkludert strømforsyning, batteri og kjøling, plasseres i et kammer under bakken. Dette gjør at mastene i liten grad vil være mer visuelt forstyrrende enn vanlige lysmaster. Selve mastene er 8 til 12 meter høye og er ment å skape celler med en diameter på omkring 100 meter.

En video om Zero Site finnes her.

Der går det fram at løsningen i første omgang vil bli tilbudt i Nord-Amerika, men kommer trolig til andre regioner etter 2014.

Lignende løsninger allerede i bruk

Nå er det ikke slik at alle dagens basestasjoner er store og stygge. Som digi.no tidligere har skrevet, finne allerede i Norge mobilmaster utformet som flaggstenger.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.