BEDRIFTSTEKNOLOGI

Mobilt karneval - alle vil til Brasil

Brasil blir et enormt marked for mobiltelefoni i årene som kommer. I følge en revidert plan som landets regjering har sydd sammen, skal det investeres over 600 milliarder kroner i landet frem til år 2002. Og svenskene er selvfølgelig på plass allerede.

Pål Gleditsch og Øystein Kvistad
3. apr. 1997 - 11:47

Selskaper med store markedsandeler kan trolig se fram mot lyse tider i Brasil. Flere millioner brasilianere står allerede i kø for å få telefonabonnent - både faste og mobile - og telegigantene posisjonerer seg nå som best de kan for å huke tak i en del av pengene som skal investeres i den brasilianske fremtiden.

Ericsson er selvfølgelig blant disse. Selskapets andel av det brasilianske mobiltelefonmarkedet er på sterke 40 prosent, og onsdag ble det klart at svenskenes posisjon i Brasil er ytterligere styrket. Ericsson har signert to kontrakter til en samlet verdi av 150 millioner dollar - vel én milliard kroner - med de to selskapene Telpe og Telesp. Begge disse ligger under det statskontrollerte holdingselskapet Telebras, en av verdens største teleoperatører.

Både Telpe- og Telesp-kontrakten gjelder leveranser av et analogt mobilsystem basert på den amerikanske AMPS-standarden, men i tillegg kommer dual mode-utstyr som skal gjøre det enklere og billigere for de to brasilianske operatørene å utvide til digitale tjenester basert på TDMA-teknologi (Time Division Multiple Access).

Telpe, som opererer i Pernambuco-staten, har undertegnet en kontrakt med Ericsson verdt 80 millioner dollar, eller vel 537 millioner kroner. Avtalen betyr at kapasiteten i det analoge mobilnettet mer enn dobles. Ericssons kontrakt med det Sao Paulo-baserte Telesp oppgis å være verdt 70 millioner dollar, omkring 470 millioner kroner.

På verdensbasis er det i dag omlag 63 millioner mobilabonnenter som er tilknyttet D-AMPS og AMPS-nettverk. Nærmere fem millioner av disse er allerede D-AMPS-brukere, og alle analoge AMPS-systemer kan migrere over til digital D-AMPS i fremtiden. Ericsson alene supporterer hele 22 millioner av verdens D-AMPS/AMPS-abonnenter. Selskapet er dessuten utstyrsleverandør til samtlige 30 operatører i Brasil, 22 av dem mobiloperatører.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
En tjeneste fra