BEDRIFTSTEKNOLOGI

Mobiltelefon på liv eller død i Helsinki

Fram til nå har USA ligget godt foran Europa i utbredelsen av elektronisk handel, men det er ingen ting som tilsier at det skal vedvare, skal en tro Oracle-sjef Larry Ellison. Forspranget spises blant annet opp av de helt spesielle behov som oppstår en kald januarmorgen i Helsinki.

Øystein Kvistad
21. sep. 1999 - 01:00
Selv om Larry Ellison ikke hadde noen produktnyheter å presentere da han møtte utvalgte europeiske IT-medier i London forrige fredag - de sparer han til tirsdag i Orlando - vakte han likevel oppsikt med mer eller mindre selvkomponerte spådommer om markedsutsiktene innen elektronisk handel.

En av dem går ut på at Europa i løpet av to til tre år vil passere USA i Internett-bruk, etter i lang tid å ha lidd under manglende konkurranse i telekom-markedet.

- Problemet i Europa er at det ennå ikke er full konkurranse overalt mellom telekom-selskapene, som enkelte steder ennå har sine monopoler. Men spesielt Europas felles mobiltelefonisatsing på GSM og neste generasjon mobiltelefoni, GPRS, overgår USAs manglende samkjøring på området.

digi.no møter Larry

Det er derfor all grunn til å tro at Europa om kort tid vil utjevne USAs forsprang og til slutt gå forbi - spesielt på mobile internettløsninger, sa Ellison.

Han forklarte dette med at mobiltelefoni har en rekke fordeler sammenliknet med fastlinjetelefoni i koblingen til Internett.

- Det er flere ting du kan gjøre med en mobil Internett-enhet som du ikke kan gjøre via fastnettet - eksempelvis å få aksjekursvarsler, kjøpe kinobilletter, sjekke flyavgangen og betale regninger - uansett hvor du måtte befinne deg og på hvilken som helst tid på døgnet. I samarbeid med Nokia har vi (Oracle, red.anm.) utviklet et system som sporer opp hvor hver enkelt buss befinner seg til enhver tid. Via mobiltelefonen kan du dermed se hvor bussen du skal ta er i bybildet og når du kan forvente at den dukker opp på din holdeplass. En tidlig morgen i januar kan det være et spørsmål om liv eller død om ikke bussen kommer, mente Ellison, som med det avslørte seg som mer oppdatert på teknologifronten enn på klær- og klimasituasjonen i Helsinki.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
En tjeneste fra