IT-NORGE

Moms-krav dreper The Gathering

Skattemyndighetene trosser Giske og regjeringen, og sier datasamlingen ikke er kultur.

The Gathering 2008 samlet 5200 deltakere i Vikingskipet ved Hamar.
The Gathering 2008 samlet 5200 deltakere i Vikingskipet ved Hamar.
4. aug. 2008 - 07:39

Oslo (NTB-Fredrik Grønningsæter): Til tross for at kulturminister Trond Giske (Ap) var imot det, må arrangøren av datafesten The Gathering betale nærmere en million kroner i moms. Kravet kan bety slutten for datafesten.

Ungdomsarrangøren KANDU (Kreativ aktiv norsk dataungdom) står bak arrangementet The Gathering (TG), som årlig samler flere tusen spillentusiaster til dyst i Vikingskipet på Hamar. I år hadde festen 5.200 deltakere og minst like mange dataskjermer. Men festen fikk også en uinvitert gjest, skattemyndighetene.

Skattemyndighetene regner ikke data- og spillarrangement som kultur, og krevde at arrangøren skulle betale moms på festen. De krevde opprinnelig rundt 2 millioner kroner, men har nå senket kravet til 980.000 kroner. Arrangørene har en ukes betalingsfrist, skriver NRK.

– Vi jobber nå med klage på dette vedtaket. Vi har kontakt med andre organisasjoner som er villige til å støtte opp, sier pressetalsmann Simon Valvik i TG til NTB.

TG-arrangørene har tidligere sagt at hvis momskravet ble stående ville årets fest bli den siste.

– Hvis dette kravet blir stående, får vi problemer, sier Valvik.

Støtte fra Giske
Rett før påske lanserte regjeringen kulturmeldingen om dataspill. Kulturminister Trond Giske (Ap) var da overrasket over momskravet.

– Regjeringen sier ikke bare at dataspill er kultur, men det er kommet en hel stortingsmelding om det. Der nevnes The Gathering spesielt, som en arena hvor nye talenter kan møtes og utveksle ideer. Når momsvedtaket kommer rett etter en slik melding, virker det som om noen ikke har fulgt med i timen, sa Giske til NTB.

The Gathering 2008 samlet 5200 deltakere i Vikingskipet ved Hamar.
The Gathering 2008 samlet 5200 deltakere i Vikingskipet ved Hamar.

Arrangørene er undrende til at arrangementet ikke faller inn under meldingen som faktisk definerer dataspill som kultur.

– Vi begynner jo å lure nå. Vi mener TG skal behandles som alle andre kulturarrangement i Norge, og er fornøyde med at Giske har støttet oss på dette, sier Valvik.

Får skryt
Datafesten i Vikingskipet handler ikke bare om spill. TG-deltakere som driver med animasjon og film har tidligere imponert filmskaper Harald Zwart, som har uttalt at det ville være oppsiktsvekkende om TG måtte betale moms.

– Han skryter av oss og sier at det absolutt er kultur. Folk her jobber med animasjon. Vi utveksler erfaringer og lærer nye ting, sier Valvik.

Også professor Birgit Hertzberg Kaare ved Institutt for medier og kommunikasjon ved Universitetet i Oslo har stilt seg skeptisk til momskravet.

– Som fagperson vil jeg hevde at dette er et ungdomskulturelt arrangement, hvor sentrale elementer er uformell læring, blant annet gjennom spill og utviklingen av digital kompetanse, noe som står helt sentralt i myndighetenes læringsmål for barn og unge, sa hun til Hamar Dagblad.

Hun konkluderer med at det ikke finnes grunnlag for kravet.

– Liten seier
– Vi ser det som en liten seier at kravet har blitt senket såpass mye, men det er ikke nok, sier Valvik.

For det meste er kulturarrangement i Norge fritatt for moms. Noen få betaler 8 prosent. Skattemyndighetene krevde i utgangspunktet TG for 25 prosent av billettinntektene.

– Vi skal prøve det vi kan om kravet blir stående, men det blir usikkert hvordan det går med arrangementet videre, sier Valvik.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Store muligheter for norsk design i USA
Store muligheter for norsk design i USA

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.