BEDRIFTSTEKNOLOGI

Mono i rute for Linux-utgave av .Net

Mono-prosjektet for å kombinere Microsoft .Net med Linux og Unix, har en ny prøveversjon klar. Det blir ferdig til sommeren.

16. des. 2002 - 11:42
Mono ProjectXimian

Les også:

Det viktige i Mono-prosjektet er å tilrettelegge språkinfrastrukturen CLI for andre operativsystemer enn Windows, og blant annet framstille en CLR eller virtuell maskin som kjører .Net-programmer på Linux og noen Unix-varianter. Dette arbeidet suppleres av virksomhet for å framstille utviklingsverktøy, slik at utviklere som arbeider mot .Net ikke er nødt til å arbeide på Windows. I første omgang er det snakk om en kompilator for C#, og et klassebibliotek som arbeider mot ethvert språk som håndteres av CLR.

Lykkes Mono-prosjektet, vil kappløpet mellom Java og .Net endres på flere punkter. .Net vil kunne tilby både verktøy og virtuell maskin for flere plattformer og flere språk, mens Java-sidens verktøy og virtuelle maskin gjelder bare det ene språket. I et miljø der akselerert utvikling av webtjenester vil prege utviklingen, kan denne allsidigheten til .Net-siden få stor betydning.

En rekke utviklere innen åpen kildekode er engasjert i Mono-prosjektet, og alt de produserer vil også fordeles gratis under åpen kildekodelisens. Versjon 0.17 av Mono er tilgjengelig fra prosjektets nettsted (se lenke ovenfor). Endelige utgaver av CLR og C#-kompilatoren for Linux, regnes å være klare innen sommeren.

Ifølge Ximian, samarbeider Microsoft og Corel om et prosjekt for å tilby .Net-verktøy, deriblant C#-kompilator og CLR, til FreeBSD under Microsofts lisens for "delt kildekode". Mono mener denne lisensen er for restriktiv, siden den ikke tillater utviklere å distribuere kommersielle applikasjoner.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.