JUSS OG SAMFUNN

- Morgendagens avis vil ta imot radiosignaler

Et prosjekt det jobbes med på Massachusets Institute of Technology er å lage et papir som kan oppdateres elektronisk. På sikt skal papiret også kunne ta imot radiosignaler.

Morten Øverbye
18. jan. 1998 - 21:00

- Et spørsmål jeg ofte får når jeg holder foredrag er: Hva er fremtiden for print? Dette spørsmålet er et varsel om at vedkommende ikke har forstått den digitale verden, for det er feil spørsmål, sa Nicholas Negroponte under sitt foredrag for MIT-klubben i Oslo.

For å forstå at dette er feil spørsmål, må verden deles inn i biter og atomer, mente Negroponte. Atomer kan vi forstå, for vi kan berøre dem, spise dem og kle oss i dem. Biter er en helt annen sak.

- Et av de viktigste egenskapene ved atomer, er at om jeg gir deg en bok, så er det ikke jeg som har den lenger, du har den. Om mine biter blir populære og jeg vil lage 50 millioner eksemplarer av dem, så kan jeg gjøre det uten særlig innsats, sa han og fortsatte:

- Om du bruker tre timer på å lese en roman, så er den rundt regnet på 10 millioner biter. Ser du 10 millioner biter på fjernsyn, vil det ta deg rundt 3,5 sekunder. Vi forstår ikke hvor avgjørende atomer er for vår måte å tenke på. Biter vil forandre denne tenkemåten.

Et prosjekt som nå foregår på MIT er å lage en elektronisk avis. Ved å legge små mikrokapsler med blekk i vanlig papir, er det nå mulig å lage ark der en ikke trenger blekk for å skrive.

- Ved å legge små magnetisk ladede pingpong-baller med en svart og en hvit side inn i arket, istedet for blekk, får vi et ark som kan skrives på og slettes. Den teknologien finnes i dag. Det neste skrittet er å legge en teknologi på toppen av arket, slik at det kan rotere pingpong-ballene selv. Om det kan gjøres så billig som jeg tror, vil du kunne legge tre hundre sider sammen til en bok.

Dermed får du en bok du kan lese som vanlig papir og ta med deg på toalettet, hytta, sengekanten eller dit du ellers liker å lese bøker. Når du er ferdig med en roman, kan du plugge boka inn i en datamaskin og laste ned en ny bok.

- Det neste skrittet i denne utviklingen, er å legge inn elektronikk i papiret som gjør det til en radio. Det du da får, er radiopapir som kan ta imot radiosignaler, sa Negroponte.

Ved MIT Medialab, som Negroponte leder, har de idag et papir med små pingpong-baller som kan skrives på og slettes igjen, og det jobbes hardt med å gjøre dette papiret intelligent slik at det kan oppdateres av seg selv.

- Så som dere skjønner, er fremtiden for print feil spørsmål. Det riktige spørsmålet er: Hva er fremtiden for ord? Svaret er at ord er det kraftigste kommunikasjonsverktøyet som finnes.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
En tjeneste fra