SVINDEL

Telefonsystemet til Moss tingrett hacket

Alarmen gikk hos Telenor.

Moss tingrett. Illustrasjonsfoto.
Moss tingrett. Illustrasjonsfoto. Bilde: Heiko Junge, scanpix
13. jan. 2017 - 13:59
Vis mer

Moss tingrett måtte søke om pengeoverføring fra Domstolsadministrasjonen (DA) etter å ha blitt svindlet av hackere.

– Det skjedde i høst. Telenor oppdaget at vi var blitt utsatt for hacking av vårt telefonisystem, bekrefter sorenskriver Wenche Flavik når digi.no tar kontakt.

Den sårbare ISDN-baserte telefonisentralen ble manipulert utenfra. 

Angriperne lyktes deretter å utløse masseanrop mot telefonnumre i land som Singapore, Haiti og Cuba, ifølge sorenskriveren.

– Dette kom på vår telefonregning, og ble dekket av Domstolsadministrasjonen. Vi har også fått oppgradert vår telefonsentral etter hendelsen. Det er viktig å presisere at det ikke har vært noen form for avlytting av systemene. Det har ikke vært noen risiko for vårt arbeid, sier Flavik.

Alarmen gikk hos Telenor

Svindlerne rakk å ringe for 17 000 kroner. I tillegg kom oppgraderingen på rundt 20 000 kroner, opplyser sorenskriveren.

Hos Telenor er de godt kjent med slike angrep, der svindlere ringer til svært høyt takserte telefonnumre. 

– Vi har et system som melder ifra når vi ser unormal trafikk på linjene. Noen ganger er det helt konkrete numre vi vet er forbundet med svindel, eller unormalt høy trafikk til for eksempel utlandet. Når alarmen går er det eksperter i vårt miljø som går inn og sperrer linjen og varsler kunden, sier Telenors informasjonssjef Caroline Lunde.

Regningen kunne ha blitt langt høyere hvis ikke Telenor hadde oppdaget aktiviteten. 

Vis mer

Vanligvis er kunden nødt til å dekke tapene selv, men Telenors informasjonssjef peker på at de også er innstilt på å gå i dialog med kunder som opplever slik svindel fra sak til sak, med mål å finne en best mulig løsning.

 – Systemet er til for å beskytte kunden mot høye kostnader. Vi har cirka 50 sånne svindelsaker i året. Det har ligget på det samme nivået de siste årene. Det er en veldig kjent måte å svindle på.

Gammel moro

DA er ansvarlig for telefonisystemene ved alle landets domstoler, og har vært det siden oppgaven ble skilt ut fra Justisdepartementet i 2002.

Flere av domstolene har gamle, utdaterte systemer med avtaler som strekker seg minst femten år tilbake i tid.

– Det er fortsatt mange domstoler med analoge telefonsystemer. De har gamle avtaler fra før vi ble opprettet i 2002, sier kommunikasjonsdirektør Erling Moe i DA.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
På trappene til internasjonal suksess
På trappene til internasjonal suksess

Han er ikke kjent med om andre domstoler er blitt hacket før. Moss tingrett er det første tilfellet de har hørt om.

DA har rammeavtale med Atea om installasjon av mer moderne IP-telefoniløsninger, og målet er å få på plass homogene systemer på tvers av alle domstolene. Men ting tar tid.

– Vi har ikke noen nøyaktig tidsplan for utrulling av IP-telefoni, men Moss står på lista. Vi har en plan, men den er ikke nøyaktig. Det avhenger av ressursene våre, avslutter Erling Moe.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
En tjeneste fra