BEDRIFTSTEKNOLOGI

Mot billigsalg på danske UMTS-lisenser

Innen onsdag skal budene på de fire danske UMTS-lisensene foreligge. Budene forventes å være svært lave, nær minsteprisen på 500 millioner danske kroner. Ingen andre enn eksisterende mobilnetteiere i Danmark forventes å delta i auksjonen.

Frode Eriksen
3. sep. 2001 - 09:20

Det er i dag fire GSM-operatører i det danske mobilmarkedet. Ingen andre enn disse; TDC (Tele Danmark), Sonofon, Telia Danmark og Orange Danmark (Mobilix) forventes å legge inn bud på de fire UMTS-lisensene som danske myndigheter skal auksjonere ut.

Når antall bud er nøyaktig like mange som tilbudet, da blir prisene gjerne lave. Den danske regjeringen har satt 500 millioner kroner som minstepris på de fire lisensene, det vil si 2 milliarder kroner tilsammen, og det er så langt lite som tyder på at inntekten fra auksjonen kommer i nærheten av tilsvarende auksjoner rundt om i Europa i fjor.

Flere teleselskap i Europa, blant annet Deutsche Telekom, British Telecom og Sonera, sliter i dag med gigantgjeld etter å ha deltatt i UMTS-auksjoner, blant annet i Storbritannia og Tyskland, det auksjonene tilsammen innbrakte 700 milliarder kroner.

Selskapene som får tilslaget i Danmark må forplikte seg til å dekke innen 30 prosent av befolkningen innen 2004 og 80 prosent av befolkningen innen 2008.

Dagens Industri skriver at bransjen mener den totale prisen for den danbske 3G-utbyggingen kommer på 30 milliarder kroner, der et meste er nettutbygging og markedsføringskostnader.

Note: beløpet er korrigert til 500 millioner danske kroner per lisens.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.