BEDRIFTSTEKNOLOGI

Mot enighet om mobilstandard

Den til tider opphetede konflikten om tredje generasjons mobiltelefoni - i første rekke mellom Ericsson og Qualcomm - ser ut til å være løst. De to selskapene er nå enige om å samarbeide med utgangspunkt i hverandres teknologiske løsninger med sikte på å harmonisere de to CDMA-løsningene W-CDMA og CDMA2000.

Frode Eriksen
16. des. 1998 - 11:23

Løsningen innebærer at Ericsson aksepterer å redusere klokkefrekvensen for W-CDMA-forslaget fra dagens 4,096 megahertz til 3,94 megahertz. Dette vil også redusere kapasiteten i UMTS noe, men fordelene ved at en kan få etablert en global mobilstandard veier tyngre for Ericsson, som nok må sies å ha gitt mest i kompromisset.

Ericsson og Qualcomm har i lengre tid stridd om hvilket av selskapene som har den beste løsningen for neste generasjon

mobiltelefoni, UMTS, som etter planen skulle kunne være operativ fra 2001.

Etter at den internasjonale teleunionen (ITU) tidligere i desember truet Ericsson og Qualcomm med at CMDA-teknologien ikke ville bli grunnlaget for den nye mobilstandarden UMTS om de ikke kom til enighet.

Nå ser det ut til at de er blitt enige..

De to selskapene vil harmonisere sine CDMA-løsninger, henholdsvis Ericssons W-CDMA og Qualcomms CDMA2000, der de to systemene skal kunne kommunisere med hverandre gjennom selve mobilterminalene. I tillegg til UMTS-løsningene skal en kunne bruke terminalene både på GSM 900- og GSM 1800-nettene.

Ericssons W-CDMA er støttet av europeiske og japanske leverandører og operatører, mens Qualcomms CDMA2000 stort sett har USA og Sør-Korea som marked. Ifølge Ericsson vil forslaget gjøre det mulig for alle operatører, uansett om de i dag bruker GSM eller CDMA, å oppgradere til UMTS.

Visekonsernsjef i Ericsson, Åke Petterson, sier at løsningen legger grunnlaget for en global mobilstandard og at en sikrer lik tilgang til et globalt mobilmarked samtidig som en får en garanti for global roaming.

Ericsson mener å kunne ha de første terminalene klare i 2001, samme år som blant annet finske myndigheter ønsker at de finske UMTS-lisensene skal være i drift.

Ved å redusere klokkefrekvensen, reduseres behovet for et frekvensspektrum som USA ikke har avsatt til UMTS. Dermed er alt lagt til rette for en global mobilstandard med roaming-muligheter i alle de tre store telemarkedene; USA, Europa og Asia.

Forslaget fra Ericsson og Qualcomm avverger også det som kunne endt i en handelskrig mellom Europa og USA, siden Qualcomm har lagt vekt på å få med seg kongressen på at Ericssons standardforslag Universal Terrestrial Radio Access (UTRA), som er basert på W-CDMA, favoriserte europeisk teleindustri.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.