BEDRIFTSTEKNOLOGI

Mot frihandelsavtale for telekom

En internasjonal avtale for telekommunikasjonstjenester kom et skritt nærmere etter at flere land har gått med på å åpne sine nasjonale telemarkeder for internasjonal konkurranse. Telekom-avtalen er siste rest av Uruguay-runden som resulterte i en frihandelsavtale i 1994.

Frode Eriksen
16. jan. 1997 - 14:30

12 land, blant dem Bolivia, Canada, Singapore og Sveits har akseptert avtaler som åpner større deler av de nasjonale telekom-markedene for konkurranse. Barbados, Bulgaria, Egypt, Ghana, Indonesia, Jamaica, Romania og Sør-Afrika lover å komme med lignende løfter i løpet av måneden.

Men de viktigste signalene vil likevel være de som kommer fra de asiatiske landene. Under forhandlingene i april i fjor trodde alle at det skulle komme til å bli signert en avtale, men USA kom på tampen med klare krav om at asiatiske land skulle tillate større grad av konkurranse blant annet innenfor satellittmarkedene, noe som førte til at en avtale aldri ble realisert. Mange regner med at etter Indonesia, så vil andre nasjoner kommer etter.

EU har lenge arbeidet for en avtale, blant annet ved å åpne unionens marked for amerikanske selskaper for å få amerikanerne på glid.

- Gode nyheter med muligheter til en avtale, tror Neil McMillan, som er leder i forhandlingsgruppen i Verdens handelsorganisasjon (WTO). Avtalen skal resulere et globalt marked på minst 4000 milliarder kroner årlig, og målet er å komme i mål innen 15. februar.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.