BEDRIFTSTEKNOLOGI

Mot løsning mellom Apple og Power Computing

Apple Computer og den største klonemakeren av Macintosh-maskiner, Power Computing, ventes tirsdag å legge fram en avtale som setter sluttstrek for den langvarige lisensieringsstriden mellom partene.

Øystein Kvistad
2. sep. 1997 - 11:50

Ingen detaljer i avtalen har lekket ut, men kilder med kjennskap til forhandlingene sier til Wall Street Journal at partene har diskutert en ordning der Apple vil få bedre betalt for de mer kraftfulle Macintosh-maskinene, noe som vil gjøre det vanskeligere (les: dyrere) for klonemakere å gjøre nye innhogg i Apples sterke posisjon på desktop publishing-markedet.

Power Computing skal også ha foreslått, som et siste alternativ, å selge tilbake til Apple lisensensen klonemakeren kjøpte i desember 1995. Lisensen gjorde Power Computing til den første first produsenten av Macintosh-kompatible maskiner. Dersom Power Computing selger tilbake lisensen går selskapet trolig over til fienden og starter produksjon av Wintel-maskiner basert på Intel-prosessorer.

På bare to år har Power Computing vokst til et stort selskap som omsetter for 300 millioner dollar i året - beklagelig nok for Apple i stor grad på deres bekostning. Apple har tidligere uttalt at de ikke har noe i mot å lisensiere ut Macintosh-teknologien så lenge klonemakerne utvider markedet i stedet for å kannibalisere Apples eget salg. Det er imidlertid en kjent sak at Steve Jobs, som for kort tid siden igjen tok over styringen av Apple-skuta, er mer skeptisk til lisensieringspolitikken.

Uansett hva den ventede avtalen mellom Apple og Power Computing inneholder av betingelser, er det sannsynlig at den vil ha betydning for flere av Apples voksende gruppe av lisenstakere - deriblant taiwanesiske Umax Computer Corporation og Motorola Incorporated.

19. august uttalte en høytstående funksjonær i PowerComputing til nettstedet Mac Rumors at Apple vurderer å kjøpe opp kloneprodusenten.

Henrik Monsen i AddTech, norsk eneimportør for Power Computing, avviste imidlertid dette bestemt overfor digi.no.

- Det vil logisk sett ikke være hensiktsmessig for Apple, med mindre Apple vil stoppe lisensieringen av MacOS. Det vil være selvmord å trekke tilbake lisensieringen til PowerComputing og de andre klonemakerne etter halvannet år, sa Monsen til digi.no.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.