ANALYSER

Mozilla etterlyser bedre nettleserstatistikk

Mener Google er i en unik posisjon til å tilby dette.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
24. aug. 2009 - 11:38

De beste tallene allmennheten har om globale nettleserandeler, stammer i dag først og fremst StatCounter og Net Applications. Men mange mener at disse tallene er rammet av til dels store feilkilder.

Årsaken er at begge de to analysetjenestene er basert på data som samles inn av kode som nettstedeiere har valgt å inkludere. Mye tyder på at det er en klar overvekt av vestlige nettsteder som har gjort dette. Det innsamlede datamateriale fra land som Kina er ofte lite i forhold til antallet Internett-brukere man vet at finnes i disse landene.

Net Applications har derfor nylig justert metodikken for å vekte nettleserandelen i forhold til antallet Internett-brukere i landene som overvåkes. Dette har ført til at andelen til Apple Safari har gått noe ned, samtidig som at Opera har blitt løftet noe.

Men i blant viser tallene fra de to leverandørene plutselige endringer som ikke helt kan forklares. Mozillas direktør for utvikling av fellesskap, Asa Dotzler, viser til flere slike tilfeller i dette blogginnlegget og finner ingen annen forklaring på dette enn at tjenestenes datagrunnlag er for svakt.

Dotzler mener at den Google bør begynne å tilby global nettleserstatistikk, noe selskapet tidligere gjorde i dets Zeitgeits-rapporter.

Selv om Google, som det siste året har blitt nettleserleverandør selv, ikke akkurat kan anses for å være uavhengig, mener Dotzler at Google er i en ganske spesiell situasjon på grunn av den brede, internasjonale bruken av blant annet selskapets søketjeneste.

- Google search er tilgjengelig på mer enn 125 språk, med utbredt bruk i omtrent hvert eneste geografiske område på planeten, og Google har åpenbart ressursene til å produsere pålitelig målinger, skriver Dotzler. Gjerne i kombinasjon med tall fra Yandex i Russland og Baidu i Kina.

Det foreslås i en kommentar til innlegget at man i stedet bør overlate arbeidet til en mer uavhengig, men samtidig tilstrekkelig aktør, for eksempel Wikipedia.

Nettleserfordelingen på digi.no i uke 34 2009.
Nettleserfordelingen på digi.no i uke 34 2009.

Dotzler synes dette er et godt forslag, men ikke alle er enige i det. I kommentarene til innlegget hevdes det blant annet at nettlesertall fra Wikipedia vil gi Internet Explorer en betydelig lavere andel en det man ser fra andre nettsteder fordi de som oppsøker Wikipedia ikke er tilfeldige nettbrukere, men ofte er avanserte Internett-brukere eller akademikere.

Andre mener at mange ramler innom Wikipedia tilfeldig ved at artikler i nettleksikonet ofte dukker opp i resultatene til søketjenester. Men andre igjen hevder at tilfeldige brukere sjelden benytter søketjenester, noe som også kan gjøre Google mindre egnet for slike analyser.

Flere mener at det til tross for disse ulempene, vil være bedre med global statistikk fra Wikipedia og de store søkeaktørene enn den statistikken som er tilgjengelig i dag.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
En tjeneste fra