JUSS OG SAMFUNN

MTU hevder Oddekalvs anmeldelse er ugyldig

MTU fastholder at det bare er snakk om hærverk, og får støtte fra Per Morten Hoff i IKT-Norge.

Kurt Oddekalv kuttet kabler istedenfor å å demontere de med en skiftenøkkel. MTU hevder det vil koste cirka 100.000 å reparere dette.
Kurt Oddekalv kuttet kabler istedenfor å å demontere de med en skiftenøkkel. MTU hevder det vil koste cirka 100.000 å reparere dette.
3. okt. 2008 - 08:30

Mobiloperatøren MTU og Norges Miljøvernforbund med Kurt Oddekalv i spissen krangler videre etter at Oddekalv demonterte en av MTU's mobilmaster. MTU hevder på sin side at det ikke var snakk om en demontering, men en ødeleggelse.

Begge parter har politianmeldt hverandre, og Miljøvernforbundet offentliggjorde sin anmeldelse i går.

Den er ugyldig, ifølge MTU-sjef Jo .E. L. Lerheim.

- Det er slik i Norge at anmeldelse av overtredelse/brudd på (i dette tilfellet) plan og bygningsloven, kun kan gjøres av Plan og Bygningsetaten (i noen tilfeller av Kommunen). Altså ikke av privatpersoner som mener seg uenig med noe som måtte være oppført, skriver Lerheim i en epost til digi.no.

Han legger til at MTU har konsesjon på utbygging av mobilnett. Arbeidet utføres av en underleverandør, og alle basestasjonene skal være oppført i henhold til lovgivingen.

Basestasjonen som Oddekalv «pent demonterte» med TV2 på slep, er satt opp med tilatelse fra byggets eier.

- Den er ikke meldingspliktig i henhold til plan og bygningslov, da den kommer innunder bestemmelser for mindre antenneanlegg, sier Lerheim.

Han forklarer at kravene som stilles er at antenner som er over to meter høye må godkjennes. MTU's antenner er 1,7 meter høye, og det skal være det samme som de andre mobiloperatørene bruker.

MTU og Lerheim fastholder at Oddekalvs aksjon er rent herværk.

- Oddekalv har utført grovt hærverk på MTUs installasjon. Antennekabler og jordingsanlegg er påført store skader. Kabler er klippet over og skadet på flere plasser. Antennene er fjernet. Hele kabelarbeidet må gjøres på nytt, sier Lerheim.

MTU har regnet seg frem til at dette vil koste cirka 100.000 kroner.

Han er sterkt kritisk til at Miljøvernforbundet setter det han kaller «hele verdens fagekspertise» til side når de vurderer hva som er akseptable grenser for stråling. Han er også kritisk at Miljøforbundet valgte ut MTU i denne saken.

- At de i en årrekke har vært sponset av Telenor gjør hele denne saken, der de har valgt MTU som eksponent av mobilstråling, til en farse. At en sentral medarbeider i miljøvernforbundet disponerer den omtalte takterrassen, viser at denne aksjonen kun har ett formål: å ”hjelpe” en bekymret kollega. Det har ikke noen med miljø eller stråling å gjøre, sier Lerheim.

MTU hevder at de har et skikkelig fokus på strålingen, men sammenligner samtidig strålingen fra mobilmastene med mobiltelefonen.

- Til sammenligning vil et menneske som holder sin mobiltelefon til øret utsettes for stråling opptil 1600 ganger sterkere enn et menneske som befinner seg 20m rett foran en mobilantenne. Legevitenskapen har ikke funnet noe som tilsier at noen av disse tilfellene er skadelige, sier Lerheim.

MTU får støtte fra bransjeorganisasjonen IKT-Norge, med Per Morten Hoff i spissen. Han er sterkt kritisk til at Oddekalv og Miljøvernforbundets angrep på mobilmaster.

- IKT-Norge har nylig avslørt at en av Miljøvernforbundets fagansvarlige på stråling, og som også er leder for Foreningen for EL-overfølsomme, også driver et eget firma Softworks AS, som måler og skjermer ”stråling”, sier Hoff.

En av Miljøvernforbundets ansatte, Sissel Halmøy, har stått frem som EL-overfølsom, og har tidligere erkjent sin dobbeltrolle i strålingssaken. Hun har tidligere forklart denne dobbeltrollen i et innlegg på digi.no.

Hoff og IKT-Norge er skeptisk til at hun som «el-overfølsom» oppsøker strålingen.

- Hun kan altså ha som levebrød å måle stråling. Det vil si at hun med sine sterke helseplager, i følge hennes egen hjemmeside, bevisst oppsøker steder med stråling for å måle og skjerme elektromagnetisk stråling, sier Hoff.

Han er sterkt kritisk til denne sammenblandingen.

- Det direkte ubehagelige i denne saken er at Sissel Halmøy og Norges Miljøvernforbund med Kurt Oddekalv i spissen her ved å spre skrekkpropaganda skaffer seg kunder til Halmøys selskap. En ganske snodig forretningside. Ikke ulovlig, men ikke spesielt etisk, sier Hoff.

Hoff viser til en artikkel i VG, der Oddekalv sier at han skal ta grep for å rydde opp i dette:

- Jeg har visst om dette, men har ikke sett på det som så veldig komplisert. Årsaken er at omsetningen i Halmøys firma for EMF-målinger har vært liten. Norges Miljøvernforbund som organisasjon har ikke hatt inntekter på dette. For oss har problemet vært at ingen andre enn Halmøy har hatt utstyr og kompetanse til å foreta denne målingen. Vi vil lære opp egne, uavhengige folk så snart som mulig, sa Oddekalv til VG Nett 5. desember 2007.

Hoff legger forøvrig til at dette ikke er noe nytt for bransjen.

- IKT-Norge har tidligere også avslørt at personer som advarte mot ozon-utslipp fra kopimaskiner, faktisk solgte såkalte ozonfiltre og ønsket å skape angst nettopp for å selge sine produkter, sier Hoff.

Undersøkelser som ble gjennomført viste at ozonutslippene var ufarlige og minimale, men flere tusen kunder skal ha gått på og kjøpt produktene den gangen.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
En tjeneste fra