RESULTATERFINANS

Mye å gjøre, men i 2002 snur det

Svakt salg, høye kostnader, kortere kontrakter, konsolidering av virksomheter, oppkjøpsrykter og teknologiske utfordringer er status i Stepstone. Men en gang i 2002 skal det bli cash i kassen.

Ole-Andreas Krohn
31. juli 2001 - 09:31

Det såkalte innsalget i Stepstone falt kraftig i andre kvartal. Innsalget er det salget i perioden av tjenester som skal leveres i senere perioder og som derfor ikke registreres som omsetning nå.

I første kvartal var innsalget på 20,9 millioner euro. I andre kvartal var dette falt til 14,6 millioner euro mens ordreboken nå er på 15,3 millioner euro.

- Det har vært en generelt svak økonomisk utvikling gjennom hele kvartalet, noe som også har fått betydning for oss, sier investor relations ansvarlig Bob Gregory til digitoday.no, når vi spør om den svake utviklingen i salget.

En annen tendens selskapet merker er at kontraktstidene igjen blir noe kortere. Mens man tidligere har hatt kontrakter på opp mot tre år er det nå mer vanlig med kontrakter på seks måneder, eller rullerende på én måned av gangen. Dette bidrar til å redusere innsalget.

Men dermed er det også sånn at innsalget vil bli omgjort til omsetning tidligere enn før.

- Vi går ikke ut med detaljerte tall for hvor mye av innsalget som gjelder neste kvartal, men mesteparten av det innsalget vi nå har rapportert vil ventelig komme i tredje kvartal, sier Gregory.

For å komplisere bildet ytterligere er det også slik at kundene kan velge å skyve ut deler av annonseringen noen måneder - for eksempel på grunn av ferieavvikling, liten tilgang på de riktige fagpersonene eller midlertidig lite behov for nyansettelser.

Under kontraktene vil Stepstone da likevel kunne fakturere kundene, men da på et lavere nivå.

- Når det gjelder kostnadsmålene vi har gått ut med, så gjelder dette på basis av 53 millioner euro i kvartalet. Det vil si at målet er å redusere kostnadene med 20 millioner euro til 33 millioner euro i kvartalet ved utgangen av tredje kvartal, sier Gregory til digitoday.no.

Selskapet forventer i dag heller ikke at det vil bli lagt frem nye restruktureringskostnader i forbindelse med rapporteringen av tredje kvartal. Men Gregory sier at det er for tidlig å bekrefte dette helt sikkert allerede nå.

- I forbindelse med konsolideringen av virksomheten i de forskjellige landene er det allerede kjent at vi gjør enkelte grep i Irland. Utover det ønsker vi ikke nå å gå ut med i hvilke markeder vi vil foreta de nødvendige konsolideringene fordi vi er i ferd med å snakke med de impliserte, sier Gregory videre.

Han bekrefter imidlertid at mye av restruktureringsavsetningen på 5,9 millioner euro skyldes behovet for å gjøre noe med virksomheten i Sør-Europa. Omsetningen i denne regionen falt med 30 prosent i andre kvartal og ligger fortsatt langt under de operative kostnadene for det samme området.

Samtidig er det også en målsetting at de såkalte corporate operating expenses som steg med nesten 3,5 millioner euro i andre kvartal til 13,5 millioner euro skal reduseres tilbake til et nivå rundt 10 millioner snarest mulig.

Antallet ledige stillinger i databasen er redusert med 16 prosent det siste kvartalet. Gregory velger å legge mindre vekt på dette men poengterer heller at CV-basen til gjengjeld er opp med 12 prosent i samme periode.

- CV-basen er viktig for oss fordi den legger grunnlaget for de nye produktene Profile og Preview som vi lanserte i juni, sier Gregory.

Selskapet har hatt forsinkelser med utrullingen av disse nye produktene, som skulle vært ute allerede i første kvartal, og en ny arkitektur på sidene. Den nye arkitekturen skal nå være på plass på selskapets nettsider for UK, men vil ikke bli rullet ut på andre steder før man er helt i mål med de tekniske utfordringene på UK-sidene.

Når det gjelder ryktene om at TMP Worldwide skal ha bakket ut av et oppkjøp med prisforlangende på 12 kroner bekrefter han at han har hørt dette men at de ikke kommenterer slike rykter. Heller ikke ryktene om et bud fra Adecco på 60 millioner dollar ønsker han å kommentere.

- Vi har sagt at vi skal komme i en positiv kontantstrøm i løpet av 2002. Men vi kommer foreløpig ikke til å spesifisere når i 2002 dette vil skje, sier Gregory til digitoday.no.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.