BEDRIFTSTEKNOLOGI

Mye ytelse til en billig penge

digi.no har sammenliknet velkjente, men relativt nye 2D/3D-kort. Stikkord er mye minne, masse krefter for pengene, men samtidig også en del ulikheter. Et spørsmål som dukker opp er om Voodoo2 er blitt overflødig.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
12. nov. 1998 - 15:53

Prisen på skjermkort har gått betydelig ned i det siste. Mens man tidligere måtte ut med 2000 kroner for å få et brukbart kort med 2 - 4 MB minne, får man i dag kombinerte 2D/3D-kort med opptil 16 MB minne til priser godt under dette.

digi.no har testet tre skjermkort basert på tre av de mest omtalte grafikkbrikkene den senere tiden, Matrox MGA G200, 3Dfx Voodoo Banshee og Nvidia Riva TNT. I tillegg har vi sammenliknet 3D-ytelsen med et Voodoo2-kort.

Til tross for at de tre brikkene på papiret har forholdsvis like egenskaper, det vil si utmerket 3D-akselerasjon, høy 2D-oppløsning og opptil 16 MB minne, er kortene relativt forskjellige. Ikke minst er dette tydelig hvis man tar en titt på grensesnittene mot PC-en.

Banshee-kortet, 3D Blaster Banshee fra Creative Labs, finnes nemlig kun med PCI-grensesnitt og er dermed egentlig beregnet for noe eldre PC-er. Riktignok støtter kortet PCI med 66 MHz busshastighet, men hvor utbredt er nå det?!? Riva-kortet, Graphics Blaster Riva TNT fra Creative Labs leveres kun i AGP-utgave, mens G200-kortet, Matrox Millenium G200, finnes for begge arkitekturer. AGP-bussen har som kjent noe bedre kapasitet enn PCI-bussen.

Creative Labs 3D Blaster Banshee. <i>Foto:  Creative Labs</i>
Creative Labs 3D Blaster Banshee. Foto:  Creative Labs

Begge kortene fra Creative Labs leveres med 16 MB minne, mens standardutgaven av Matrox-kortet har 8 MB minne. Dette kan oppgraderes til 16 MB.

Vi testet både 2D- og 3D-ytelsen til kortene. 2D-ytelsen har betydning ved skjermoppdatering i forbindelse med vanlige applikasjoner og ble testet ved hjelp av Ziff-Davis sine Graphics Winmark98-tester i WinBench-suiten. Ikke overraskende kom det PCI-baserte Banshee-kortet dårligst ut, mens de to AGP-kortene hadde tilnærmet lik 2D-ytelse (se tabell). Skjermoppløsningen under testen var 1024 x 768 med 16-bits fargedybde.

Men likevel er det Banshee-kortet som greier den høyeste oppløsningen (1920 x 1440 x 32 bits ved 60 Hz vertikal frekvens). Ønsker man høyere vertikal frekvens samtidig som man beholder fargedybden - og det ønsker man vel gjerne - kommer de to andre kortene best ut. Begge to greier 1920 x 1080 og 1600 x 1200 piksler ved 72 Hz vertikal frekvens, mens Banshee-kortet må ned til 1792 x 1344 piksler for å greie den samme frekvensen. Dette er likevel betydelig høyere enn de fleste skjermer greier.

Kort CL 3D Blaster Banshee CL Graphics Blaster Riva TNT Matrox Millenium G200 8 MB CL 3D Blaster Voodoo2 8 MB
Business Graphics Winmark 98 104 172 173 -
Hi-end Graphics Winmark 98 118 223 223 -
Wizmark (3D) 39.892,4 42.521,0 43.707,9 46.393,7
Incoming 3D-test 46,96 68,21 49,05 56,6

3D-ytelsen testet vi på to måter. 3Dfx har gitt ut et forholdsvis lite testverktøy som kalles Wizmark og som måler tiden maskinen bruker på å vise fram en rekke 3D-genererte bilder. Ut fra dette blir det beregnet et måltall hvor høyest mulig tall er å foretrekke. Den andre testen vi kjørte er basert på spillet Incoming. Også her er det om å gjøre å levere et antall bilder på så kort tid som mulig. Resultatet oppgis som antall genererte bilder per sekund. Maskinen testene ble utført på var en 333 MHz Pentium II med 128 MB minne og Abit hovedkort.

Creative Labs Graphics Blaster Riva TNT. <i>Foto:  Creative Labs</i>
Creative Labs Graphics Blaster Riva TNT. Foto:  Creative Labs

Vi testet også maskinen med et Voodoo2-kort med 8 MB minne fra Creative Labs for å ha noe å sammenlikne ytelsen til de andre kortene med og for å se om det har noen hensikt å kjøpe et Voodoo2-kort når man har et godt kombinert kort fra før. Vi testet derfor Voodoo2-kortet sammen med alle de andre tre skjermkortene for se om de forskjellige kortene ville utgjøre noen forskjell på ytelsen. Det gjorde de ikke, ytelsen til Voodoo2-kortet ble målt til det samme uansett hvilket av de andre tre kortene som ble montert som hovedskjermkort. Derfor har vi bare ført opp ett resultat for hver av testene vi gjorde med Voodoo2-kortet.

3D-testene ga ikke noe entydig resultat. Mens Voodoo2-kortet gjorde det best i Wizmark-testen, var Riva-kortet helt klart vinneren av Incoming-testen. Også i 3D-testene kom Banshee-kortet dårligst ut, men man må huske på at dette kortet også er det rimeligste i testen.

Testen ble utført ved å bruke driverne som følger med kortene, med unntak av Voodoo2-kortet, hvor vi har brukt 3Dfx sine DirectX 6-drivere. Ytelsen til de andre kortene kan altså egentlig være bedre enn de som her kommer frem, hvis produsentene har utviklet mer effektive drivere.

Alle kortene er nå tilgjengelig på markedet. Creative Labs 3D Blaster Banshee har en veiledende pris på 1295 kroner, veiledende pris for Creative Labs Graphics Blaster Riva TNT er 1695 kroner. Matrox Millenium G200 koster omtrent 1400 kroner. 8 MB-utgaven av Creative Labs er vanskelig å få tak i nå, men 12 MB-utgaven selges enkelte steder så lite som 1350 kroner. Denne har selvsagt noe bedre ytelse enn kortet vi testet.

Det er vanskelig å servere bastante konklusjoner av denne testen siden kortene er såpass ulike. Samtidig er ikke prisforskjellene mellom kortene så store at man må nøye seg med det svakeste kortet. Nå har vi ikke testet PCI-utgaven av Matrox-kortet, det er derfor vanskelig å si hvordan denne ville ha plassert seg i forhold til Banshee-kortet. Men med utgangspunkt i kortene vi faktisk har testet, vil vi plassere Riva- og Matrox-kortet på delt førsteplass. Selv om Riva-kortet viser noe bedre ytelse i Incoming-testen, er dette et dyrere kort og har dobbelt så mye minne som Matrox-kortet. Oppgraderer man Matrox-kortet til 16 MB minne, vil dette kortet også få høyere ytelse.

Banshee-kortet var vi ikke helt fornøyd med. Vi måtte prøve det sammen med flere forskjellige skjermer før vi fikk det til å fungere helt som det skulle. Dette gjaldt ikke minst i forbindelse med spill. Om dette skyldes feil i kortet eller driverne, vet vi ikke. Det er mulig at nyere drivere kan rette på dette. I tillegg hadde kortet betydelig svakere ytelse enn de andre kortene, uten at det var så veldig mye billigere å kjøpe.

Hva så med Voodoo2?

Voodoo2-kortet kom som ventet godt ut i begge testene, men resultatene var ikke så overlegne som de ville ha vært for et halvt år siden. Riktignok har 12 MB-utgaven av kortet noe høyere ytelse enn det kortet vi testet, men forskjellen i ytelsen i forhold til de kombinerte kortene er nå så liten at man kan lure på om det er verdt de vel 1300 kronene man må ut med i tillegg til 2D-kortet. Dette er likevel ekstremt billig i forhold til det kortet kostet for få måneder siden. Trolig vil Voodoo2-kortet ende opp som tilleggskort for brukere som allerede har et 2D-kort de er fornøyde med, mens kunder som kjøper helt nye maskinen vil kjøpe de utmerkede kombi-kortene.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
En tjeneste fra