JUSS OG SAMFUNN

– Myter hemmer bruk av åpen kildekode

Vrangforestillinger om lisensvilkår i mange bedrifter, sier Thomas Weeden i SQS.

Julian Brooke og Thomas Weeden i SQS, Peter Vescuso i Black Duck, og Ståle Hagen i Simonsen Føyen advokatfirma (f.v.), mener bedre innsikt i lisenser vil øke bruken av åpen kildekode i bedrifter, med positive følger for effektivitet og økonomi.
Julian Brooke og Thomas Weeden i SQS, Peter Vescuso i Black Duck, og Ståle Hagen i Simonsen Føyen advokatfirma (f.v.), mener bedre innsikt i lisenser vil øke bruken av åpen kildekode i bedrifter, med positive følger for effektivitet og økonomi. Bilde: Vigdis Asbjørnsen
25. mai 2011 - 15:22

Leser man Apples detaljerte redegjørelse for hva som inngår i iOS, operativsystemet til iPhone og iPad, vil man finne henvisninger til GPL-belagte komponenter fra tredjepart. GPL er den strengeste av åpen kildekode-lisensene, og har vært beskrevet som «smittsom». Er det ikke slik at hvis man bruker en GPL-komponent, så «smitter» den over til hele applikasjonen, slik at kildekoden til hele applikasjonen må gjøres gratis tilgjengelig for alle?

– Tydeligvis ikke. Dette er en av flere myter som vi mener hemmer bedrifters bruk av komponenter i åpen kildekode, sier Julian Brooke og Thomas Weeden i Software Quality Systems (SQS), som sammen med Peter Vascuso i Black Duck og Ståle Hagen i Simonsen advokatfirma har holdt et seminar om åpen kildekodelisenser.

SQS er et tysk konsulentselskap, børsnotert i London og Frankfurt, som arbeider spesielt med programvarekvalitet, blant annet overholdelse av lisensvilkår. Thomas Weeden leder satsingen i Norge. Black Duck leverer løsninger for å revidere sammensatte applikasjoner med hensyn til lisenser knyttet til komponentene i applikasjonen.

Thomas Weeden i SQS Norge mener vrangforestillinger om lisenser hindrer bedrifter fra å realisere potensialet til komponenter i åpen kildekode. <i>Bilde: Marthe Tiller</i>
Thomas Weeden i SQS Norge mener vrangforestillinger om lisenser hindrer bedrifter fra å realisere potensialet til komponenter i åpen kildekode. Bilde: Marthe Tiller

Poenget med Apple, forklarer Brooke, er at de har gjort det nødvendige juridiske forarbeidet, «due diligence». De har oversikt over komponentene de har hentet fra andre, hvilke lisensbetingelser disse er underlagt, og overholdt de varierende forpliktelsene.

– Komponenter brukt i iOS er underlagt svært forskjellige lisenser. Apple har publisert det de er forpliktet til å publisere der de har brukt GPL, og de har lagt inn anerkjennelser der de har hentet kode underlagt andre åpen kildekodelisenser, som BSD.

Peter Vascuso i Black Duck mener bedrifter kunne dratt langt mer nytte av åpen kildekode dersom de hadde større kunnskaper om ulike lisenstyper og om verktøy for å håndtere lisenser i utviklingsprosjekter.

– Åpen kildekode er utrolig rikt. Greier man å orientere seg i tilbudet, og håndtere lisenser korrekt, kan man uten juridisk risiko redusere utviklingskostnader. Vi har eksempler på kunder som har brukt våre verktøy, og som beviselig har spart 88 prosent.

Vascuso sier GPL kan «smitte», men at det for nær sagt alle praktiske formål finnes tekniske løsninger for å unngå det.

– Det man må forstå, er at åpen kildekodefellesskapet ikke er opptatt av søksmål, eller av å erobre det andre har av proprietær kode, men av at lisensvilkårene overholdes. De ønsker å legge til rette for at flest mulig kan overholde lisensforpliktelsene. I praksis er det ikke vanskelig å gjøre ting riktig.

De fire gjentar dette poenget flere ganger under samtalen med digi.no: Ingen er ute etter et påskudd til å stjele programvaren din. Man er opptatt av å verne om den åpne kildekoden, og sørge for at forbedringer og oppdateringer av denne er tilgjengelig for alle. Derfor er det lagt til rette for at man kan utvikle proprietære systemer – som Apple iOS – som henter komponenter til og med fra kode under GPL.

I august i fjor la konsulentselskapet Accenture fram en undersøkelse som tydet på at åpen kildekode var i ferd med å ta av innen store organisasjoner. Rapporten pekte på hvordan fri programvare fremmer kvalitet og pålitelighet, og muliggjør et høyere utviklingstempo. Omtrent samtidig kom Forrester Research med en egen undersøkelse. Den konkluderte med det samme: Nærmere 80 prosent av alle utviklingsprosjekter inneholder åpen kildekode. Åpen kildekode gir en samtidig forbedring i tre dimensjoner: kostnader, tempo og egenskaper.

Den økte bruken av åpen kildekode har gjort fellesskapet mer bevisst på at lisensvilkårene må håndheves, sier Ståle Hagen i Simonsen.

– Det vi argumenterer for nå, er at brudd som regel er ubevisste og enkle å bøte på. Det koster å sørge for at man overholder lisensvilkår, men det koster enda mer å ikke gjøre det, ikke på grunn av søksmål, men fordi brudd skader bedriftens renommé.

– Å ha oversikt over bruksvilkårene for komponentene man henter inn, dreier seg ikke bare om respekt for lisenser. Det er også et tegn på at man er generelt sett ryddig og effektiv, og har oversikt over egne utviklingsprosesser, sier Thomas Weeden i SQS.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
En tjeneste fra