JUSS OG SAMFUNN

Nå kan du spore en mobilbruker

Snart lanseres det en ny tjeneste som viser deg hvor en mobilbruker er - med denne godkjennelse.

11. feb. 2004 - 12:53

Telenor og Netcom har lenge tilbudt posisjoneringstjenester, for en moderne basestasjon kan fortelle både noenlunde retning og avstand til brukeren som er koblet opp.

Dette holder arbeider nykommeren Autozeek med å utnytte, skriver VG. Selskapet skal snart lansere et opplegg for å la bedrifter holde rede på sine lastebiler - og foreldre på sine barn.

Tjenesten vil når den lanseres, la foreldre få jevnlige varslinger hvor barnet. Den internett-baserte tjenesten lar også foreldre sette opp kart med soner. Forlater barnet sonen(e) får man en varsel per SMS. (Se bildet.)

Den store begrensningen er presisjonen.

- Presisjonen er på 30-300 meter i bynære strøk med god mobildekning, forteller Marius Nielsen, daglig leder i Autozeek til digi.no. GPS gir bedre presisjon, men GSM fungerer også innendørs, blant annet i garasjer, handlesentere og skoler.

Autozeek og Telenor har sammen laget et strengt sikkerhetsopplegg de mener skal hindre misbruk av systemet. Autozeeks system fungerer bare med Telenor-baserte mobiler.

- Eier av mobiltelefonen må signere på en erklæring om at man godtar sporing. For barn er det da far eller mor som er eier og signerer, forklarer Nielsen.

- Dette skal ikke kunne misbrukes, du kan skru det av med å sende en SMS til oss. Du kan jo også skru av telefonen.

I tillegg har Telenor lagt inn en ekstra sikkerhetssystem.

- Autozeek har en vanlig såkalt CPA-avtale med oss, noe vi er pålagt å gi alle som følger norsk lov. Men vi sender en SMS til mobilen som blir sporet med jevne mellomrom med informasjon om dette, forteller Esben Tuman Johnsen, pressetalsmann i Telenor Mobil til digi.no.

- Vi ønsker at disse tjenestene skal være til nytte og forsøker å legge til rette for at den ikke skal misbrukes eller komme på avveie. Vi overvåker og har derfor alltid mulighet til å overstyre tjenesteneleverandørene som har avtale med oss, påpeker han.

Autozeeks systemer skal skal snart lanseres, men du kan allerede nå lese mer på deres nettsider www. autozeek.no.

I tillegg til sporing via GSM, planlegger selskapet også å lansere "mobiltelefoner" for maskiner, for eksempel dyrt anleggsutstyr, som skal sende poisjonenen sin med jevne mellomrom. Dette skal redusere tyveri, som er et stort problem.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.