JUSS OG SAMFUNN

Nazihilsen til tusener av nettbrukere

Den nynazistiske organisasjonen Norland sendte i julehelgen ut e-post til tusener av svenske nettbrukere. Anslag går ut på at 64.000 mennesker mottok propagandabrevet. Nå vil den svenske nettleverandøren Algonett forsøke å spore opp de som står bak.

Morten Øverbye
30. des. 1997 - 16:48

- Vi vet foreløpig ikke hvor stort omfanget av saken er. Anslag går ut på at 64.000 mennesker har mottatt propagandaen. Ettersom de andre leverandørene ikke har åpent i romjulen, kommer vi først til å ta kontakt med dem over nyttår, sier Anna Gustin til digi.no.

Gustin er ansvarlig for markedskommunikasjon i Algonet, nettleverandøren som har blitt rammet hardest av masseutsendelsen. Adresser fra Algonet har tidligere blitt solgt gjennom en rubrikkannonse i Aftonbladet. Ifølge avisen GP ble 64.000 adresser solgt for 999 svenske kroner.

Selv oppgir Nordland at brevet ble sendt med elektronisk post til 67.000 mennesker. Brevet inneholdt nazistisk propaganda og konspirasjonsteorier.

Flere kunder har sagt opp sitt Algonet-abonnement etter å ha mottatt e-posten. Nå vil Algonet spore opp vedkommende som har solgt adressene, samt de som har sendt ut brevet.

- Det jobber flere personer med å spore de som har solgt disse adressene. Vi vil også gå til anmeldelse av de som har sendt ut meldingen, for det er forbudt å spre nazistisk propaganda i Sverige, sier Gustin til digi.no.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.