MASKINVARE

Nederland vil ha eksportrestriksjoner for databrikke-teknologi

Den nederlandske regjeringen varsler restriksjoner på eksport av databrikke-teknologi, melder Reuters og AFP.

Av sikkerhetshensyn blir det antakelig eksportrestriksjoner på ASMLs teknologi.
Av sikkerhetshensyn blir det antakelig eksportrestriksjoner på ASMLs teknologi. Bilde: ASML
9. mars 2023 - 07:26 | Endret 9. mars 2023 - 10:37

Restriksjonene vil innføres av sikkerhetshensyn, og den nederlandske nasjonalforsamlingen ble informert om planene i et brev onsdag, skriver Reuters.

I brevet heter det blant annet at det vil bli lagt fram en liste over teknologier som det kan innføres eksportrestriksjoner for, og at reglene for databrikke-teknologi vil legges fram før sommeren.

Planene blir kjent etter månedsvis med samtaler mellom Nederland, USA og Japan. Amerikanerne forsøker å få sine allierte til å innføre lignende tiltak som dem Biden-administrasjonen innførte i oktober.

De tiltakene har til hensikt å gjøre det vanskeligere for Kina å utvikle databrikker og også hemme Beijings militære framgang.

Må søke lisenser

Ifølge Reuters vil de nye reglene vil gjøre det mulig å begrense eksporten av enkelte avanserte nanolitografi-maskiner produsert av ASML. Maskinene er sentrale i produksjonen av de mest avanserte databrikkene, og ASML er verdensledende på dette feltet.

Selskapet skriver i en uttalelse at det tror de nye reglene vil gjelde slike maskiner, og at det framover må søke lisenser for å eksportere denne teknologien.

ASML er et av Europas største teknologiselskap.

Utenriksdepartementet i Beijing kritiserer Nederland for planene.

– Vi er sterkt imot at Nederland bruker reguleringer til å gripe inn i og begrense normal økonomisk samhandling og handel mellom kinesiske og nederlandske selskaper, sier talsmann for kinesisk UD, Mao Ning torsdag.

Saken er utvidet kl. 10.37 med kinesisk reaksjon.

Apples Iphone-salg minket med 19 prosent i Kina i årets første kvartal. I samme periode økte Huaweis telefonsalg med nesten 70 prosent.
Les også

Iphone-salget stupte i Kina

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.