SIKKERHET

Nesten 600.000 fødselsnumre på avveie etter sikkerhetsbrist i skoleportal

Over en halv million personnumre tilhørende brukere av den nasjonale skoleportalen Feide kom på avveie i januar, melder Adresseavisen.

En feil hos Feide har ført til at en del tjenesteleverandører har fått mer informasjon enn avtalt når brukere logget inn med Feide mellom 19. – 25. januar. Personene på bildet har ingenting med saken å gjøre.
En feil hos Feide har ført til at en del tjenesteleverandører har fått mer informasjon enn avtalt når brukere logget inn med Feide mellom 19. – 25. januar. Personene på bildet har ingenting med saken å gjøre. Illustrasjonsfoto: Erik Reis - IKOstudio. Montasje: Digi
8. feb. 2024 - 12:18

Personopplysninger fra elever, studenter, lærere, forskere og andre personer ble delt, og over hundre mottakere fikk ved en glipp informasjon som de ikke skulle hatt, skriver avisen

Feilen rammet brukere som logget seg inn på Feide mellom 19. og 25. januar, til sammen 595.000 personer i hele landet. Alle disse kan ha fått sitt fødselsnummer delt med tjenester som ikke skal ha dem, ifølge avisen. Brukerne av Feide er alt fra elever og ansatte i grunnskolen til studenter og forskere ved høyere utdanning.

Varslet for mange dager siden

Lekkasjen ble omtalt i en pressemelding fra Feide allerede den 26. januar. I en oppdatering den 6. februar opplyses det at 96 prosent av de omtalte dataene enten har blitt slettet av brukertjenestene, eller ikke har blitt lagret i det hele tatt. 

– Vi jobber videre med å kartlegge de resterende 20.684 brukerne som er berørt av feilen, heter det videre i pressemeldingen fra tirsdag.

– Det oppsto en ganske stor glipp da vi skulle få inn en ny funksjonalitet. Vi har noen tjenesteleverandører som skal behandle personnumre. Men det oppsto en feil. Det førte til at andre også fikk denne informasjonen, sier kommunikasjonssjef Åshild Berg-Tesdal i Sikt til avisen.

Sikt leverer digitale tjenester til kunnskapssektoren. Selskapet har hovedkontor i Trondheim, men leverer tjenester til hele landet.

– Vi har selv oppdaget feilen, og vi jobber nå med å rydde opp. Nå er det snakk om rundt 200-300 brukere som det ikke er gjort rede for, sier kommunikasjonssjef Berg-Tesdal.

Det er helt feil å si at etaten bryter loven med viten og vilje, har Nav-direktør Hans Christian Holte tidligere sagt til Digi.
Les også

Nav klager på rekordbot fra Datatilsynet

 

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.