RESULTATERFINANS

NetCom og Telenor fremdeles i megling

Det ser ikke ut til at meglingen mellom Telenor og NetCom får noen løsning de nærmeste dagene. Noen ny samtrafikkavtale kan dermed ikke forventes før om to til tre uker.

Jørgen Christiansen
20. mai 1998 - 18:28

Vi nevnte i gårsdagens børskommentar at samtrafikkforhandlingene mellom Telenor og NetCom har tatt en ny vri da Post- og teletilsynet har luftet et forslag om såkalt kostnadsbasert prising på terminert trafikk. (se relatert sak "Gevinstene sikret i Merkantildata".)

Resonnementet bak forslaget fra PTT er at man kan hevde at dette er et marked hvor enkelte aktører kan ha markedsmakt. Det blir da ikke riktig å tillate forhandlinger om prisene (den aktøren med markedsmakt vil selvfølgelig utnytte dette), og man vil foreslå et regime hvor termineringsprisen bestemmes av kostnadsstrukturen hos den aktøren som skal ta betalt for tjenesten.

Telenor vil her hevde at et slik pålegg må gjelde for alle aktører, altså at enten har vi kostnadsbasert prising, eller så har vi det ikke.

NetCom vil ikke kommentere forhandlingene eller det faktum at et slik forslag er fremmet av PTT. Informasjonsdirektør Per Bjørkum i NetCom har imidlertid ganske klare meninger om Telenors holdning til problemstillingen.

- Det er en aktør her som har markedsmakt. Den aktøren gjør hva den kan for å trenere sin største konkurrents muligheter til å gi dem skikkelig konkurranse. Det skjer på tross av at myndighetene har sagt klart i fra at de ønsker konkurranse i telemarkedet. Se bare hva Telenor gjør, de setter opp prisene på sine monopolprodukter og setter ned prisene på konkurranseproduktene.

- Resultatet er selvfølgelig negativt for NetCom, men det gir også bedriftsmarkedet for høye kostnader, konsumentene for høye kostnader og færre alternativer for kundene å velge mellom. Det eneste problemet for Telenor er litt negativ PR fra tid til annen, ellers merker de ingen ting, sier Bjørkum.

Forhandlingene som pågår mellom Telenor og NetCom, sammen med PTT er altså heller hete. Det siste vi hørte fra disse forhandlingene er at den runden som skal avsluttes til helgen ikke vil gi noen løsning. Dermed ligger det an til at PTT vil vedta en avtale i løpet av to-tre uker.

Dell la frem tall i går ettermiddag, amerikansk tid. Det er nok en gang imponerende sterke resultater. Norske investorer kan skule til selskapets resultater i vurderignen av nykomlingen Evercom. Forretningskonseptet er vel ikke helt ulikt. (se egen sak om Dell).

De siste dagene er det sluppet pressemeldinger fra aktører i markedet for videokonferanseløsninger som kan bidra til å spre usikkerhet rundt Tandbergs produktstrategi.

Sony har nå lansert produkt som gjør at du kan koble et videokonferanse-system på din gamle PC eller til en frittstående skjerm i et møterom. Poenget med løsningen (TrinCom Digital Meeting) er at man skal kunne flytte det med seg og koble den opp mot ulike datamaskiner alt etter hvor man ønsker å bruke systemet. Dermed får man anledning blant annet til å drive dokumentdeling samtidig med at videokonferansen kjøres. TrinCom Digital Meeting kan også kobles opp på frittstående skjermer og således fungere som en grupperoms løsning. Systemet er laget for H.320 standarden og fungerer således på LAN/IP-nett, men ikke på ISDN.

En av Tandbergs større konkurrenter, VTEL , lanserte i går SmartTrak, et kamera som automatisk fokuserer på og følger den personen i et grupperom som prater.

Dette sammen med gårsdagens nyhet om at NuVision ønsker å selge set-top-bokser sammen med Tandberg Vision 2000, kan bidra til å sette fokus på Tandbergs produktstrategi.

Tandberg ASA har så langt sagt at de tviler på om markedet reelt sett er modent for veldig mye funksjonalitet bakt inn i videokonferanse-systemene og at tiden ikke er moden for en satsing på IP fremfor ISDN. Samtidig legger selskapet vekt på at den teknologien som selskapet sitter på, fullt ut kan benyttes for å kjøre frem produkter som møter hva konkurrentene lanserer i dag.

Spørsmålet er derfor hvorfor NuVision har valgt å kommitere seg til å selge bokser fra uniView som gir en funksjonalitet Tandberg ikke tror at markedet vil ha. Da er i så tilfelle ikke NuVision (som eies av Tandberg) og Tandberg enige i sin vurdering av markedet.

Tandberg har onsdag kveld ikke hatt anledning til å kommentere problemstillingen, men vil komme tilbake med en kommentar senere. (Du vil finne relevante tidligere saker rundt problemstillingen i høyre marg.)

Kursen på Tandberg-aksjen har steget med 50 prosent siden fremleggelsen av resultatene etter første kvartal. Selskapet er i stor grad priset på en forventet suksess med NuVisions distribusjons-konsept. Selskapet leier ut videokonferanse-utstyr sammen med en gunstig avtale på tellerskritt. Konseptet er aggressivt markedsført i USA, noe som blant annet medførte at hovedkonkurrenten PictureTel gikk til sak mot selskapet.

Norman data Defence meldte onsdag om at selskapet har inngått en OEM-kontrakt med SCM i USA. Avtalen vil gi inntekter i andre kvartal på 4,5 millioner. I følge Norman vil beløpet i løpet av året bli 2-3 ganger denne størrelsen. Selskapet sier dessuten at de eneste kostnadene forbundet med avtalen er CDene programvarene sendes på.

Den gunstige avtalen var imidlertid ventet, men kom noe tidligere enn antatt. Selskapet vil rapportere et negativt resultat i tredje kvartal som tidligere antatt, men sier selv at de vil vise overskudd i 2. og 4. kvartal.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.