JUSS OG SAMFUNN

Netthandel kullkaster alle kjente økonomiske teorier

Økonomistudenter står uten teorier som forklarer mekanismene i netthandel. - De gamle teoriene i økonomifaget duger ikke, mener førsteamanuensis ved BI, Arne Krokan som skal være den eneste i Norge med netthandel som spesialfag på masternivå.

Herman Berg
11. nov. 1999 - 14:56

Det oppdragsfinansierte nyhetsbyrået Newswire skriver at Krokan, i likhet med amerikanske eksperter, mener at næringslivet er inne i en revolusjon.

- Netthandel vil innebære at begrepet bransje smuldrer opp, sier han, ifølge Newswire. Han skal være den eneste i Norge med internetthandel som spesialfag på masternivå. Han har nærmere 100 studenter på sitt Master of management-program.

- Økonomene kan ikke forklare den enorme børsverdien til Fast og Jobshop (i dag Stepstone - red.anm.) Modellene virker kort sagt ikke, sier han videre og tenker spesielt på teoriene til guruen Michael Porter som prøver å forklare hvordan virksomheter skal bygges opp. Porter er blant annet av oppfatningen at aktører i samme bransje også må samles geografisk.

- En ting er at bokhandlerne ikke samles i samme gate. En annen ting er at rammen rundt bokhandelen smuldrer opp. Amazon.com kan ikke settes i noen kategori. de selger bøker, musikk og gaveartikler og hører ikke hjemme i noen spesiell bransje, sier han og kommer med et eksempel på hvordan all oppfatning av hvordan for eksempel kystindustrien skal fungere:

- Fersk fisk kan bli solgt på nettauksjoner mens fangsten er på vei til land. Norske bedrifter får ny konkurranse fra hele verden når kundene legger sine behov åpent på nettet.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.