JUSS OG SAMFUNN

Nettkafé brente seg på CD-brenning

En britisk Internett-kafé hvor brukerne kan få nedlastede filer brent til CD, er av britisk høyesterett blitt gjort medansvarlig for brukernes kopiering av ulovlige musikkfiler.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
30. jan. 2003 - 12:51

De fleste vil nok synes at en tjeneste slik den EasyInternet Café Ltd til nå har tilbudt - muligheten til å få lagret nedlastede filer av alle slag brent til en CD - som et godt tilbud.

Men britisk musikkindustri, men BPI i spissen, er ikke enig i dette. Organisasjonen har i britisk høyesterett ført sak mot kaféen fordi den organisasjonen mener at kaféen må være ansvarlig for hva brukerne får brent til CD. Dette skriver BPI i en pressemelding denne uken.

Høyesterettsdommeren i saken har gitt BPI medhold og mener at kaféen henvisning til at det må være brukernes ansvar hvis de laster ned og får lagret ulovlig materiale, selv om det foregår i EasyInternet Cafés lokaler og med kaféens utstyr. Det gjenstår ennå å se hvor mye kaféen må betale i erstatning.

BPI er selvfølgelig fornøyde med rettens kjennelse og mener at den bekrefter det faktum at det er ulovlig å kopiere og selge andre menneskers musikk uten deres tillatelse.

Eieren av EasyInternet Café, Stelios Haji-Ioannou, vil derimot anke dommen fordi han mener dommeren har mistolket loven som utgjorde selskapets viktigste forsvarspunkt. Denne britiske loven gjør det lovlig i private og hjemlige sammenhenger å gjøre opptak av TV-programmer som kringkastes eller sendes over kabel hvis hensikten er å se eller høre på opptaket ved et tidspunkt hvor det passer bedre.

Loven er grunnlaget for at man har lov til å ha og bruke videoopptakere i hjemmet. Haji-Ioannou mener at den sammen loven vil måtte gjelde for forbrukere som laster ned musikk i selskapets Intenett-kaféer for å lytte til den ved et mer passende tidspunkt. Han mener derfor at dette er et spørsmål som må avgjøres av Overhuset.

En tilsvarende sak fant sted i Norge i 2001. Det kan du lese mer om her:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.