JUSS OG SAMFUNN

Nettnøytralitet i fare i USA

Teletilsynet er vingeklippet, og nøkkelaktører krever en «ny definisjon».

9. aug. 2010 - 14:22

Båndbredde vil i overskuelig framtid være en knapphetsfaktor. Det er følgelig en vedvarende fristelse for store aktører å inngå avtaler som støtter opp om deres tjenester til fortrengsel for andre. Opp mot dette stilles prinsippet kjent som «nettnøytralitet», at alle nettverk skal behandle alle tjenester likt.

Prinsippet hindrer ikke operatører fra å reservere båndbredde til tjenester som telefoni eller tv. Poenget er at alle tjenester som leveres over det åpne internettet skal stilles likt med tanke på tilgang til båndbredde, uavhengig av operatør.

USAs teletilsyn FCC (Federal Communications Commission) fikk nylig rettsapparatet mot seg da de prøvde å straffe nettoperatøren Comcast som prioriterte trafikk i strid med reglementet. Tilsynet har følgelig tatt initiativet til et annet sett med regler, kalt «Title II», som skal gi det større muligheter til å regulere USAs bredbåndstjenester.

I forrige uke kom det fram at søkegiganten Google og nettoperatøren Verizon kunne være i ferd med å inngå en avtale om at nettsteder kan betale for å tilgodeses med større båndbredde. Begge har avvist at de var i ferd med å diskutere et brudd på et prinsipp de begge hevder å stå ved.

Ryktene om en slik avtale fikk FCC til å holde en serie lukkede møter med Google og Verizon, samt med aktører som Skype og AT&T. FCC fryktet at nettaktørene og nettoperatørenes kritikk av Title II – for dårligere vilkår for teknologisk og markedsmessig fornyelse – skulle utløse en samordnet juridisk utfordring til FCCs ønske som større myndighet.

Journalister konfronterte Google-sjef Eric Schmidt med saken på forrige ukes Techonomy-konferanse i California. Schmidt sa samtalene med Verizon tok sikte på å definere mer presist hva nettnøytralitet innebærer i praksis.

– Vi prøver å finne løsninger som kan bygge bro mellom kompromissløs nettnøytralitet og telekomverdenens historiske avvisning av hele prinsippet, sa Schmidt.

På sin offisielle blogg formulerer Verizon sitt mål slik: «Vårt mål er et regelverk for Internett som sikrer åpenhet og innsyn, og som gir FCC en viss myndighet samtidig som det tilgodeser investeringer og fornyelse. Å antyde at [samtalene med Google] dreier seg om forretningsforhold mellom våre to selskaper er helt feil.»

Fredag bekreftet FCC at de har trukket seg fra de lukkede møtene med Google, Verizon og andre aktører. Tilsynets talsperson Edward Lazarus uttalte at samtalene ikke hadde utløst «et robust rammeverk for å bevare internettets åpenhet og frihet».

Situasjonen er nå slik at ingen vil åpent innrømme motstand mot nettnøytralitet som prinsipp, samtidig som nøkkelaktører som Google ønsker en eller annen form for justering som de ikke vil presisere nærmere.

At USAs teletilsyn FCC ikke kan gripe inn mot bredbåndsleverandører som åpent bryter prinsippet, og nå har trukket seg fra samtaler som skulle få nøkkelaktører til å presisere hvor de vil hen, er to illevarslende tegn for prinsippet om nettnøytralitet.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
En tjeneste fra