JUSS OG SAMFUNN

Nettnøytralitet kan bli en politisk kampsak

Gisle Hannemyr mener politikere bør gjøre nettnøytralitet til et tema i den offentlige debatten.

Nettnøytralitet har lenge vært et tema i Forbrukerrådet, som mener det er en kritisk faktor for et digitalt samfunn at de som betaler for bredbånd velger innholdet selv. Kvaliteten på tjenesten skal ikke påvirkes av avtaler eller preferanser hos nettleverandøren. Den som leverer tilknytning skal behandle alle innholdsleverandører likt.

Siste uke hendelse med Telenor som valgte å trekke seg fra NIX-samarbeidet, har blåst nytt liv i debatten. Ved at Telenor trekker seg fra knutepunktet for all norsk Internett-trafikk, slipper også telegiganten å forholde seg til avtalen som forplikter dem å ikke prioritere noen nettsteder fremfor andre.

    Les også:

Det kan bety å prioritere trafikk for store aktører som kan betale for seg. I praksis betyr det at Telenor kan gi noen aktører forrang i sitt nett, mot betaling og at sluttbrukerne vil kunne oppleve tregere og dårligere Internett fra innholdsleverandører som ikke har betalt for prioritering.

Universitetslektor ved Institutt for Informatikk ved Universitetet i Oslo, Gisle Hannemyr, forteller til digi.no at nettnøytralitet har blitt en viktig valgkamp i USA.

Senator Barack Obama kjemper for å bli demokratenes presidentkandidat, og nettopp nettnøytralitet har blitt en het potet.

– Telenor er slett ikke den første teleoperatøren som har gjort dette. I USA har denne debatten pågått lenge, og jeg skrev en artikkel om dette allerede i 2000 i PC World, sier Hannemyr til digi.no.

Hannemyr peker på at knutepunktet Norway Internet Exchange (NIX) er et viktig redskap for såkalt nettverksnøytralitet, og er skuffet over beslutningen fra Telenor om å trekke seg ut av systemet som er tuftet på likeverd.

Telenor på sin side avviser at beslutningen vil gjøre Internett mindre nøytralt og at de vil skape hindre for små aktører eller konkurrenter til aktører de selv har interesser hos.

Ved å trekke seg ut av NIX, har Telenor nå full adgang til å bestemme over alt som skal skje på deres del av nettet. Internett-leverandører som ønsker adgang til Telenors nett, må gjøre avtaler med selskapet direkte.

Det er liten tvil om at nettnøytralitet vil bli et omdiskutert tema framover med mange definisjoner. Her er hvordan Tim Wu og Tim Berners-Lee definerer begrepet:

Tim Wu, opphavsmann til nettnøyralitets-begrepet:

Network neutrality is best defined as a network design principle. The idea is that a maximally useful public information network aspires to treat all content, sites and platforms equally. This allows the network to carry every form of information and support every kind of application.

Tim Berners-Lee, opphavsmann til World Wide Web:

If I pay to connect to the net with a given quality of service, and you pay to connect to the net with the same or higher quality of service, then you and I can communicate across the net, with that quality of service.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.