BEDRIFTSTEKNOLOGI

New York lammes i år 2000

En rapport fra et britisk konsulentfirma har fått delstatsguvernøren til å bannlyse alle ikke-essensielle IT-prosjekter for å konsentrere seg om tiltak som kan avverge en fullstendig lammelse av New York City den første uka etter årtusenskiftet.

Eirik Rossen
12. sep. 1997 - 13:23

(Bildet er tatt av den franske fotografen Christian Guittet)

Bladet Computer Weekly forteller at en britisk konsulentgruppe, Corporation 2000, har analysert År 2000-beredskapen i New York City, og konkludert med at byen ligger forholdsvis dårlig an. Med det nåværende tempoet i beredskapsarbeidet spås denne katastrofen:

  • Fra 1. til 10. januar halveres strømforsyningen
  • Sykehusene vil bare kunne yte krisehjelp de første fire ukene
  • Skolene vil måtte stenges i fire uker
  • Børs og banker må stenge i åtte dager
  • Telekommunikasjonskapasiteten vil være halvert fra 1. til 10. januar
  • Posten bryter sammen i ti dager
  • Offentlig transport bryter sammen i 30 dager

Noe av det som gjør situasjonen enda mer akutt, er at sjefen for byens år 2000-prosjekt nylig har sluttet til fordel for en jobb i privat sektor.

Delstatsguvernør George Pataki har opphevet "alle nye teknologi-initiativer som kan motvirke et organs evne til å oppnå år 2000-kompatibilitet." Bannlysningen gjelder funksjoner som helse, politi, sosialhjelp, utdanning, transport, ansettelser og skatt.

Budsjett- og regnskapssystemet til New York City er ikke år 2000-kompatibelt. Det vil koste rundt 200 millioner dollar - over halvannen milliarder kroner etter dagens kurs - å rette det. Andre datasystemer vil kreve ytterligere minst 100 millioner dollar.

Undersøkelsen til Corporation 2000 tok utgangspunkt i dette arbeidet og i tilsvarende anstrengelser i privat sektor, identifiserte nøkkelkomponentene i byens infrastruktur, tok for seg tjenestene disse er avhengige av, og vurderte framgangen i år 2000-prosjektene i hvert komponent og hos komponentens leverandører. Analysen tok også hensyn til geografiske forhold, og historiske erfaringer med storbyens politiske og økonomiske evne til å håndtere store problemer.

En talsmann for myndighetene i New York City innrømmet at liv kunne stå på spill dersom konklusjonene i undersøkelsen var korrekte. Delstatsmyndighetene ville ikke kommentere rapporten, skriver Computer Weekly.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.