BEDRIFTSTEKNOLOGI

NextGenTel lanserer video og film over ADSL

ADSL-selskapet NextGenTel har bygget opp et supernett og lar nå kunder velge film og TV, når de selv vil. Resultatet er forbløffende bra.

8. nov. 2001 - 11:47


Men nå viser det seg at den hissige konkurrenten NextGenTel står klar til å lansere tjenesten Telenor bare tester. NextGenTel-sjef Olav Stokke lover at selskapet etter hvert som man inngår flere innholdsavtaler skal tilby valgfri TV og film til alle kunder.

- Vi har satt minste båndbredde til 450 Kbit i sekundet. Det gir et akseptabelt fullskjerm videosignal, sier Stokke til digi.no.
Betal, ikke reklame:
- Vi tror ikke noe på reklame. Vi vil tilby nye og gamle filmer og TV-sendinger mot betaling, sier Stokke til digi.no. Han er ikke redd for piratkopiering.
- Vi eksperimenterer med forskjellige systemer for å sikre innholdet, blant annet Microsofts rettighetssystem. Vi vet jo også hvem våre kunder er. Meningen er at du skal kunne be om en film eller program og få rettigheter til å se den fritt i 24 timer. Betalingen vil bli lagt til din teleregning.

Stokke vil snart lansere den første betalingstjenesten. Selskapets spilltjeneste lar brukere for 99 kroner i måneden spille en rekke litt eldre PC-spill. Systemet lurer PC-en til å tro at den har spillet på CD.

En test demonstrerer et helt greit signal, men særlig grønne flater som fotballbaner og skog blir delt opp i flekker som hopper litt opp og ned. På 750 Kbit blir det bedre og øker man farten til 1 Mbit, blir kvaliteten som på en VHS-kassett. digi.no får også demonstrert avspilling av videotrailere fra det danske selskapet Filmspeed.com over NextGenTels nett med forbløffende kvalitet.











Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
På trappene til internasjonal suksess
På trappene til internasjonal suksess
I tillegg til prinsippet om kopiering og spredning (caching) har Nexgentel leid egne fiberkabler av Telenor som forbinder bysentralene med byens lokale telefonsentraler. NextGenTel disponerer disse linjene alene og kan ved å oppgradere utstyret i hver ende jekke opp farten som de vil. For tiden kjører de 622 Mbit på sine bynett. Fra hver lokal sentral får så den enkelte bruker sitt signal.

Foreløpig har selskapet 8.000 kunder, men med de sentralene selskapet har bygget ut kan 500.000 husstander nå bestille ADSL.

- Vi vil kunne oppgradere kapasiteten etter hvert som kundene kommer, og lover å kunne opprettholde en ekte video-på-bestilling til hver kunde, sier Stokke til digi.no.

Men det gjenstår en stor utfordring for NextGenTel, Telenor og andre konkurrenter: Foreløpig får du signalet inn på PC-en, men de fleste vil nok se på film på TV. Stokke har selv installert et videokort med S-videoutgang som kan vise signalet på TV. Dette og film på PC er trolig et solid marked, men den jevne sofa-sitter vil nok vente på en dekoder-boks som kan ta imot et IP-signal. Dette ligger enda litt unna. Men Stokke røper at han har noen planer på lur.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.