BEDRIFTSTEKNOLOGI

Nødnett med GSM vil ikke spare milliarder

Næringsdepartementet tror kanskje man kan la politiet og andre kommunisere over GSM-nettet, men NetCom rister på hodet.

5. sep. 2002 - 12:09
Justisdepartementet

over tre milliarder kroner.

Les også


I utgangspunktet ligger saken på Justis-departementetsbord, men så kastet Nærings- og handelsdepartementet seg inn i saken. I en ganske sjelden krangel mellom to departementer brukte Næringsdepartementet sitt ansvar for IT og konvergens som anledning til å blande seg inn.
Preview/Nexia-rapporten konkluderer med at man kan bruke det eksisterende GSM-nett og lage litt nytt utstyr, noe som kan redusere prislappen enormt.

Men nå har Justisdepartementet fått støtte fra NetCom som sier at det er mulig at GSM/UMTS-nettene kan gi noe av det man ønsker med Tetra, men lagt fra alt.

NetCom oppsummerer følgende problemer i et brev digi.no har fått tak i:

- Dagens GSM/UMTS-nett har ofte bare plass til tre samtidige samtaler i grisgrendte strøk. Dette er alt for lite hvis det inntreffer selv en mindre ulykke.

- NetCom kan ikke gjøre noe med oppkoblingstiden for en GSM-telefon og behovet for øyeblikkelig opprop.

- Det finnes GSM-telefoner i USA som også har walkie-talkie-effekt, men disse krypterer ikke kommunikasjonen. Norge er for lite markedet til å få laget slikt utstyr.

- Skal man kunne prioritere samtaler i et GSM-nett, må det bygges ut. Det er dog mulig å la en telefon snakke til mange andre.

NetCom mener totalt sett at Nærings- og handelsdepartementet drøm om milliardbesparelser bare er en drøm.

"Vi kan derfor ikke se at vårt nett de neste 3-5 årene vil være i stand til å støtte de krav som eksisterer for samband for nødetatene", skriver NetCom.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
En tjeneste fra