BEDRIFTSTEKNOLOGI

Nokia avviser dyr standardkrig

Telenor og NetCom tror det ligger an til en dyr standardkrig mellom leverandørene av UMTS-telefoner, men Nokia sier nei og røper sine planer.

18. sep. 2000 - 11:29
digitoday.noTore Aarønæs

Les om mangelen på innholdsstandarder for UMTS:
Mye UMTS-rot det første året
Japan peker ut fremtidens UMTS-tjenester


digitoday.no tok derfor kontaktet Nokia og fikk svar på flere av spørsmålene Telenor og NetCom lurte på i sitt arbeid om å lage UMTS-tjenester.

Nokias informasjonsdirektør Pekka Isosomppi bekrefter overfor digitoday at det ikke finnes noen offisiell standard for UMTS-innhold, men selskapet tror likevel ikke det blir noen krig.

- Nokia, Ericsson og de andre produsentene konkurrerer med hverandre. Vi ønsker derfor ikke å lage helt like telefoner, sier Isosomppi til digitoday.no. Men vi unngår en standardkrig, for bransjen har blitt enig om EPOC, operativsystemet fra Symbian-alliansen. Symbian vil bli enige om flere standarder for blant annet skjermstørrelser, tror han.

Nå deltar ikke alle telefonprodusentene i Symbian, men det er liten tvil om at det blir mange telefoner med EPOC-operativsystemet. For medlemslisten teller blant andre Ericsson , Panasonic, Motorola, Nokia , Philips, Sony, Psion og Sanyo.

Likevel står store leverandører som Samsung, Alcatel og Siemens utenfor og Ericsson har et samarbeid med Microsoft. Men nordiske innholdsleverandører som skal lage tjenester kan trolig satse på Symbian siden Nokia og Ericsson er så dominerende i Norden.

Nokia lover følgende om sine UMTS-telefoner:

Isosomppi forteller at Nokia har gjort tre basisvalg for den neste generasjonen UMTS-telefoner. Epoc operativsystem, mulighet for tilknytning i Bluetooth-nettverk og alle telefoner skal kunne lese og forstå Java. Men telefonene vil ikke inneholde nettleser som kan vise vanlige Internett-sider skrevet i HTML. Symbian har også laget SyncML, en standard for oppdatering av innhold og data på en mobiltelefon.

- Vi har satset på en miniversjon av Java sammen med Sun som heter MobilJava. Alle våre UMTS-telefoner vil kunne bruke tjenester laget med Mobiljava, lover Isosomppi. Men ikke alle UMTS-telefoner skal bruke EPOC-operativsystemet, de billigere modellene vil ha systemet Nokia bruker i dag.

- Deltakerne i Symbian-alliansen bygger ikke inn en HTML-leser i telefonene. HTML-sider er laget for å vises på PC-er med langt høyere ytelse. Innholdsleverandører som skal ut på UMTS-telefoner må kode i WML, språket WAP-sider lages i, forteller Nokias informasjonsdirektør til digitoday.

Stemmer dette, vil alle WAP-tjenestene kunne være sikret et langt liv, tross mange nedslående spådommer om det motsatte.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.