BEDRIFTSTEKNOLOGI

Nokias WAP-telefon forsinket

Den nye supertelefonen fra Nokia, 7110, også kalt for WAP-telefonen blir forsinket. Opprinnelig skulle terminalen finnes i større volumer på markedet i juli, men nå er lanseringen utsatt til en gang i høst. Dermed mister selskapet sitt forsprang på konkurentene.

Frode Eriksen
5. juni 1999 - 14:38

Nokia har brukt lenger tid enn planlagt på programvareutviklingen til den nye mobiltelefonen enn planlagt, noe som har skjøvet på volumproduksjonen av terminalen. Dermed mister selskapet mulighet for å være først ute med sin WAP-terminal.

Nå er september oppgitt som et mulig lanseringstidspunkt og dermed kommer Nokias telefon til å bli lansert samtidig med en rekke andre mobilprodusenters WAP-telefoner.

Alcatel har allerede sluppet sin OT Pocket, men bare i Frankrike, Siemens kommer med sin S25 i september eller oktober, Panasonic kommer med sin GD20 denne måneden, mens Mitsubishi lanserer sin terminal, Cosmo, i oktober. Ericssons R380 kommer etter årsskiftet, slik planene er nå. Andre produsenter som Motorola, Bosch og NEC har også WAP-telefoner som er klare for markedet. Motorola lanserer sin terminal på Telecom 99 i Geneve i oktober.

Dermed vil kampen mellom de ledende terminalprodusentene bli knallhard, og der er ennå usikkert hvilket selskap som først vil kunne lansere volumer av sin WAP-telefon. WAP er Wireless application protocol, som er en standard som gjør det mulig å surfe på Internett via mobiltelefonen. WAP 1.1. standardiseres denne måneden.

WAP er sett på som neste "killer applikation" for mobilindustrien, og tall fra Nokia tyder på at 15 prosent av alle nysolgte mobiltelefoner i verden neste år blir en WAP-terminal, eller vel 40 millioner apparater.

Nokia lanserte sin WAP-telefon på GSM-konferansen i Cannes i februar, som en mediatelefon for de som vil ha Internett i hånden, og det var da juli ble oppgitt som tidspunktet for volum-lansering i markedet.

Informasjonssjef i Nokia Mobiltelefoner, Annmari Holmlund, sier til Dagens Industri at 7110-modellen kommer i større volum til høsten. Ifølge bladet Mobil vil terminalen volum-lanseres i september. Dette gjør at selskapet dropper sin terminal med WAP-versjon 1.0 og går direkte på 1.1.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.