ANALYSER

Norge tilbake på topp med e-forvaltning

Norge la bak en stund, men nå er vi blant EUs absolutt flinkeste innen offentlige e-tjenester.

11. sep. 2006 - 07:11

For sjette år på rad analyserer Capgemini hvor flinke myndighetene i EU-landene er til å tilby offentlige tjenester på Internett.

Blant 28 EU/EØS-land kapret Norge en femte plass, og er på vei oppover etter en nedgang året før. Sverige slår oss med en fjerdeplass, men Norge har gått forbi både Danmark og Finland som havnet på henholdsvis niende og tiende plass.

Det er også interessant å se at Norge nå har slått Storbritannia med en plass. England og Canada har begge vært land som har toppet denne statistikken med sine borgerportaler som har vært operative over flere år.

Tidligere moderniseringsminister Morten Andreas Meyer brukte nettopp den engelske borgerportalen som mal til den norske borgerportalen MinSide i sin tid, som ironisk nok igjen er utsatt.

Østerrike kom helt i teten i undersøkelsen, etterfulgt av Estland på andreplass, Malta på tredje, Sverige på fjerde og altså Norge på femteplass. I Østerrike er nå rundt 80 prosent av de offentlige tjenestene tilgjengelig for landets borgere.

Årets undersøkelse viser at Norge scorer dårlig på pass, førerkort og kjøretøyregistrering, mens det er fullt score for selvangivelse, arbeidsformidling, arbeidsledighetsbrygd, studielån og byggetillatelse.

Det ble i sommer gjort kjent at MinSide og sikkerhetsløsningen for elektronisk signatur igjen er utsatt.

Nå lover fornyingsminister Heidi Grande Røys å rydde opp. Til Aftenposten sier hun årets undersøkelse er en inspirasjon til arbeidet videre.

Hun håper å få på plass en midlertidig løsning med pin-koder i løpet av året.

Det jobbes også med en sikkerhetsportal for offentlig sektor. Grande Røys vurderer borgerkort med en elektronisk brikke som innebærer at hver nordmann får et kort som gir sikker tilgang til alle elektroniske tjenester for det offentlige.

Her er rangeringen (Capgemini):

  1. Østerrike
  2. Estland
  3. Malta
  4. Sverige
  5. Norge
  6. Storbritannia
  7. Frankrike
  8. Slovenia
  9. Danmark
  10. Finland
  11. Portugal
  12. Italia
  13. Spania
  14. Nederland
  15. Irland
  16. Ungarn
  17. Island
  18. Tyskland
  19. Belgia
  20. Litauen
  21. Kypros
  22. Hellas
  23. Tsjekkia
  24. Luxembourg
  25. Polen
  26. Slovakia
  27. Sveits
  28. Latvia
Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
En tjeneste fra