BEDRIFTSTEKNOLOGI

Norsk oppstart i LeWeb-finale

Vekker oppsikt med kryptert chat og fildeling.

Geir Bækholt (innfelt) reiser i morgen til London for å presentere selskapet sitt som en av 16 finalister på LeWeb-konferansen.
Geir Bækholt (innfelt) reiser i morgen til London for å presentere selskapet sitt som en av 16 finalister på LeWeb-konferansen.
3. juni 2013 - 14:38

Lynmeldinger, fildeling og redigering av dokumenter i nettleseren. Det mangler ikke akkurat på nettjenester og tilbud i denne sjangeren.

Crypho er et lite norsk oppstartsselskap, som mener de har laget et samhandlingsprodukt med nevnte funksjoner, som likevel fortjener å lykkes.

– Den viktigste forskjellen er at vi gjør ende-til-ende kryptering, forklarer serieentreprenør Geir Bækholt til digi.no.

Nylig vant de en internasjonal pris, Startup World London, for sitt produkt. Denne uken står de igjen på scenen i den britiske hovedstaden under LeWeb-konferansen.

I Westminster Hall skal de som eneste nordiske av 16 finalister forsvare Norges ære i en prestisjetung konkurranse, valgt ut blant over 500 andre.

Crypho beskriver seg som et samhandlingsverktøy med chat/lynmeldinger, fildeling og enkel dokumentredigering for grupper i sanntid. Men altså med sterk kryptering ende-til-ende, der blant annet AES-256-kryptering inngår.

Dette er langt sikrere enn SSL-krypteringen som Google Docs, Yammer og Office365 benytter seg av, understreker de.

– Når du samarbeider på et dokument er du ikke nødvendigvis så interessert i at Google, Dropbox eller Skype skal vite hva du driver med. Der er man langt mer utsatt enn mange tror, ikke minst ved å lagre bedriftsensitive data under et annet lands jurisdiksjon, sier Bækholt.

Teknisk benytter de seg av XMPP-protokollen, kryptering av innholdet skjer direkte i nettleseren ved hjelp av javascript.

Crypho blir neppe en slager i Kina eller Saudi-Arabia, der myndighetene liker å snoke i folks meldinger. I Europa derimot er interessen mye større, ifølge IT-gründer Geir Bækholt.
Crypho blir neppe en slager i Kina eller Saudi-Arabia, der myndighetene liker å snoke i folks meldinger. I Europa derimot er interessen mye større, ifølge IT-gründer Geir Bækholt.

Friprog-bakgrunn

Bækholt er kjent fra tidligere som mangeårig bidragsyter til publiseringsløsningen Plone, hvor han blant annet var president for Plone Foundation. Makkeren hans Yiorgis Gozadinos har doktorgrad i plasmafysikk og utvikling blant annet for Enisa, EUs eget organ for datasikkerhet.

– Yiorgis er en skikkelig smarting, sier han.

Lagrer data i Norge
Crypho kan for tiden prøves ut gjennom en åpen betaløsning. Dataene lagres i Norge. Det mener gründerne er et stort fortrinn.

– Ja, vi ser det sånn. Kina og Saudi-Arabia er eksempler på land som ikke er innmari begeistret for lagring av krypterte data de selv ikke har tilgang til. USA er heller ikke så hyggelige mot selskaper som ikke tilbyr bakdører og den typen ting. Europa har et helt annet fokus.

Dette har gitt utslag også i ulik oppmerksomhet blant annet fra investorer, der europeere er mest begeistret.

– Vi har blitt positivt mottatt i USA også, men mange amerikanere ser ikke helt poenget. Ikke som i Tyskland og Frankrike hvor det er noe helt annet.

Så langt er selskapet bygget opp med egenfinansiering, såkalt bootstrapping, hardt arbeid, samt 350.000 kroner i støtte fra Innovasjon Norge. De ble etablert i august i fjor, men har så langt gått under radaren til de fleste.

Produktet er ennå ikke tilrettelagt for mobil, men det skal komme native apper til iOS og Android i løpet av året.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
På trappene til internasjonal suksess
På trappene til internasjonal suksess

Ærlige Silicon Valley

I våres fikk de også drahjelp av Innovasjon Norge gjennom deltakelse i Palo Alto-kontoret deres.

– Særlig var det mye å lære rundt forretningskulturen i Silicon Valley, og hvordan aktørene kommuniserer. De tør å kritisere hvis de ser svakheter. Folk i Norge er gjerne litt for hyggelige. Det er kjærkomment når folk tør å si ifra, mener Geir Bækholt.

Sånn var det også i åpen kildekode-miljøet som både Bækholt og medgründer Gozadinos har lang erfaring fra. – Det er litt sånn «rett fra levra»-kultur, som vi vet å sette pris på.

– Hva er bakgrunnen for at dere planlegger å gi ut Crypho også som åpen kildekode?

– Innen sikkerhetsprodukter med lukket kode koker det ned til troverdigheten til leverandøren. Ved å gjøre kildekoden fritt tilgjengelig så kan også sikkerhetseksperter gå koden nærmere etter i sømmene og være trygg på at det du lover holder vann.

Tjenesten kan prøves ut gratis, men skal altså koste penger.

– Vi har en Software-as-a-service (SaaS) modell hvor mange betaler abonnement. Vi har tidlige kunder som betaler mellom 100 og 1000 euro i måneden, avhengig av størrelsen på organisasjonen.

Ifølge Bækholt opplever de interesse fra mange kanter, men han regner særlig finansbransjen, konsulenter, styrer og advokatkontor som kundegrunnlag.

Denne uken skal de som nevnt forsvare Norges ære på LeWeb-konferansen i London. Crypho har som eneste nordiske oppstart sikret seg en av 16 finaleplasser.

Foruten muligheten for å vinne, så er de lykkelig bare for å kunne delta og møte de øvrige oppstartbedriftene og fagmiljøet, og selvsagt oppmerksomheten som venter.

– London og det som skjer av teknologiutvikling der er ganske spennende. Mye er knyttet til bank- og finanssektoren, og vi har allerede fått litt oppmerksomhet etter å ha vunnet Startup World London-prisen.

Det er en slags delfinale som gikk i fire byer på hvert kontinent, inkludert Barcelona, Berlin og Paris samtidig. Mot slutten av året skal alle vinnerne globalt møtes til en superfinale i San Francisco, men allerede før det får Crypho altså sjansen til å vinne LeWeb.

Fint å gjøre noe «ekte»

Ikke verst for en liten oppstartbedrift med to ansatte fra Nøtterøy. – Det er mange fordeler ved å kunne sykle til jobb. Det er også mye kortere fra Nøtterøy til Oslo enn det andre veien. For oss er det veldig lett å være orientert utover, mener Bækholt.

Og sjansene for å vinne?

– Vanskelig å si. Det er veldig mange spennende selskaper blant finalistene, men spennet over hva de lager er stort. Hyggelig at ikke alle driver med IT-tjenester innenfor salg og reklame, men faktisk også løser en problemstilling og gjør noe «ekte».

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.