BEDRIFTSTEKNOLOGI

Novell forbereder paradigmeskiftet

IDC mener Novell har et godt utgangspunkt for å mestre paradigmeskiftet som er på gang innen nettverk, forteller adm. dir. i Novell Norge, Tor Østensen.

Eirik Rossen
23. apr. 1997 - 11:30

Det dreier seg om en prosess som Novell og andre IT-aktører driver fram for å forlate klient/tjener-modellen til fordel for en modell der "tynne klienter" – nc-er (network computer), strippede pc-er (kalt NetPC av Microsoft og Intel) eller rene grafiske terminaler – inngår i nettverk sammen med "tykke tjenere". Det som skiller en nc fra en pc er ikke så mye rå datakraft, men heller mangel på egen disk og lokalt lagret programvare, samt sentral styring, administrasjon og konfigurasjon. De nye tjenerne må ikke bare være kraftigere og ha større disker, de må også gjerne være mer spesialiserte.

– IDC mener vi er godt posisjonert for å lede an i denne overgangen, sier adm. dir. i Novell Norge, Tor Østensen. – En årsak er det brede arbeidet vi har gjort med hele produktspekteret. En annen er at vi har tillit i markedet. At hovedhjernen bak Java, Eric Schmidt, nå leder Novell, har vakt svært positive reaksjoner. En tredje er de alliansene vi har bygget opp.

Østensen viser til avtalen der Netscape og Novell går sammen om et nytt selskap, Novonyx, og tar sikte på å integrere alle SuiteSpot-produktene med Novells systemer. Han viser også til det nære samarbeidet med Oracle.

– Grunnsteinen er dog katalogtjenestene våre, NDS (Novell Directory Services), understreker Østensen. – NDS er på vei mot å bli en allment akseptert standard, også på Internettet.

NDS betraktes ofte som Novells arvesølv, det selskapet virkelig har å bidra med i dagens intense kappløp for integrering utover det minimum som ligger i selve Internettet.

– NDS er grunnlaget for hensiktsmessig administrasjon, høy driftssikkerhet, og lave driftskostnader på tvers av ulike plattformer, sier Østensen.

For en tid tilbake avviklet Novell en stor utviklingskonferanse i Salt Lake City i Utah, kalt BrainShare 97. Herfra trekker Østensen fram særlig to teknologier han mener verdens 65 millioner Novell-brukere kan forvente mye av.

– Det ene er noe vi har kalt Border Services. Dette dreier seg om programvare på grensen mellom det interne intranettet og selve Internettet, særlig brannvegger for å hindre innsyn og stedfortredere ("proxy servers") som gir intranettklientene raskere tilgang til deler av Internettet. Det andre er vår klyngeløsning ("clustering") Wolf Mountain som kan få resten av nettet til å oppfatte opptil 12 tjenere som én maskin.

Wolf Mountain må ikke forveksles med Microsofts klyngeløsning WolfPack hvis første utgave – for to tjenere – er utsatt til høsten. Men benevningen får unektelig fram et interessant poeng.

Novell har åpenbart tapt terreng til Windows NT de siste årene. Men Østensen viser igjen til IDC. Derfra fortelles at tallet på brukere verden over som daglig logger seg på et Novell-nettverk, er tre ganger så stort som for Windows NT, og at Novell leder med 25 prosent i tallet på solgte tjenere.

Det siste Østensen vil få fram, er innsatsen i gruppevare. Her konkluderer tall fra ComputerWorld/Mindshare at GroupWise har 7,4 millioner brukere mot 8,2 millioner for Lotus Notes, men at situasjonen kan snus siden flere opplyser at de det kommende året vil installere GroupWise.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.