KARRIERE

NTNU lokker jenter til IT-bransjen

– Vi er slett ikke i mål.

NTNU forsøker nok en gang å friste jenter til å bli teknologer. Her fra fjorårets jentedag på Gløshaugen.
NTNU forsøker nok en gang å friste jenter til å bli teknologer. Her fra fjorårets jentedag på Gløshaugen. Bilde: NTNU/Kai T. Dragland
7. feb. 2013 - 11:51

Alle som jobber med IKT vet hvor manndominert bransjen er. Slik er det, selv etter mange års forsøk på å jevne ut den kjønnsmessige ubalansen.

I dag og i morgen er det nok en gang klart for NTNUs «Jentedag», hvor de prøver å lokke jentene til å bidra til framtidens teknologi.

Dette er noe skolen har holdt på med i hvert fall siden 1990-tallet. Millioner av kroner er pøst inn på dette årlige tiltaket.

Vi er slett ikke i mål ennå – Kremt. Er det ikke litt gammeldags at dere i 2013 fortsatt arrangerer en egen kvinnedag, som dere har gjort i nærmere femten år?

Og har disse millionene egentlig noen effekt?

– Jeg vet ikke om det er gammeldags, men det var 16 prosent kvinnelige primærsøkere til sivilingeniørstudiene i 2005. I fjor var andelen på 28 prosent. Det er helt magisk at vi har doblet antallet jenter på bare syv år. Jeg synes det er verdt veldig mye penger og ressurser å oppnå, sier Nina Kotte til digi.no.

Kotte er prosjektleder for NTNUs jenteprosjekt «Ada», som er navngitt etter den britiske matematikeren og grevinnen Ada Augusta Lovelace. Ada, som også har gitt navn til et programmeringsspråk, levde på 1800-tallet og regnes som verdens første programmerer.

Selv om femten år kan sies å være en liten evighet i IT-bransjen, er det i historisk perspektiv lite, poengterer prosjektlederen.

– Vi er slett ikke i mål ennå. Men når vi kommer til en 40/60-fordeling skal jeg med glede sette en strek.

Det er nemlig et «når» og ikke et «hvis» her, mener hun. Hvor lenge det kan ta å komme i mål er derimot vanskelig å si.

– Guri meg, jeg tror ikke det blir sånn med en gang akkurat. Men det er så mange jobber i IT-bransjen som er attraktive for kvinner. Jenter vil være med på å lage framtidens teknologi. Det viktigste med disse tiltakene er å åpne øynene deres. Vi forteller dem hva de faktisk kan gjøre, og da får vi en interesse umiddelbart. Hovedutfordringen at at jenter i utgangspunktet ikke vurderer IKT. Men dette er en fantastisk bransje for dem, og derfor tror jeg også at vi kommer i mål, sier Nina Kotte.

Det blir nok nødvendig med en egen jentedag også neste år, medgir hun.

250 jenter fra videregående skole inntar NTNU torsdag og fredag denne uken. Der skal de få lære om teknologi- og realfagstudiene. Alle får delta på forelesninger og se på tilbudet gjennom stands.

NTNU dekker både reise og opphold for deltakerne. Årets budsjett for Jentedagen er på om lag 850.000 kroner og er finansiert av universitetets likestillingsmidler.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.