FORBRUKERTEKNOLOGI

Nvidia klar med nytt Athlon 64-brikkesett

Nvidia lanserte tirsdag brikkesettet nForce4, det første fra selskapet som tilbyr PCI Express-støtte for Athlon 64.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
20. okt. 2004 - 06:23

Et at de største savnene ved systemer basert på AMDs Athlon 64-prosessorer, er mangelen på støtte for ekspansjonsteknologien PCI Express (PCIe). Mange hovedkort for Intels prosessorer har støttet teknologien i flere måneder allerede, mens AMD-kundene har måttet greie seg uten. Nå er ventetiden snart over.

Via har allerede lansert brikkesett, K8T890, med PCI Express-støtte, og i hvert fall Abit skal ha lansert et hovedkort, AX8, basert på dette brikkesettet. Lite tyder på at hovedkortet er kommet på markedet i Norge ennå.

ATI har begynt å levere slike brikkesett til hovedkortprodusenter, men har ennå til gode å lansere det offentlig. I tillegg har både SiS og ULi brikkesett med PCI Express-støtte for Athlon 64 under utvikling. Mest omtalt har nok likevel nForce4-brikkesettene til Nvidia vært. I går ble lansert, og Nvidia lover at hovedkort fra en rekke produsenter vil bli tilgjengelige innen 30 dager.

nForce4 kommer foreløpig i tre ulike utgaver - minst én versjon med støtte for to prosessorer er ventet ved et senere tidspunkt.

Alle utgavene vil ha støtte for til sammen 20 PCI Express-filer. Standard og Ultra-utgaven støtter fire PCI Express-spor. Det ene sporet, som har til sammen 16 PCI Express-filer, er beregnet for skjermkort. Tre andre spor med x1 PCI Express er beregnet for andre typer PCIe-baserte innstikkskort. I tillegg støtter brikkesettene seks vanlige PCI-spor og ti USB 2.0-porter (High-Speed).

Standard er også støtte for Gigabit Ethernet, parallell og seriell ATA (PATA/SATA), RAID 0, 1 og 0+1, HyperTransport med 16x16 link som opererer med en klokkehastighet på 1 GHz og som har en samlet båndbredde på 8 GB/s. Enkelte nettsteder hevder at standardutgaven ikke skal ha HyperTransport med høyere klokkehastighet enn 800 MHz, men det er ikke det som er oppgitt på Nvidias produktside.

Standard AC '97 2.3-lyd med inntil åtte kanaler er også inkludert.

    Les også:

I tillegg, i tilknytning til Ethernet-grensesnittet, har Nvidia inkludert en brannmur. Denne støtter både "statefull" og "stateless" inspeksjon, slik at den forholder seg til all informasjon i datapakkene, ikke bare om hvor pakkene er sendt fra og hvor de skal. I tillegg støttes forhåndsdefinerte sikkerhetsprofiler, blokkering av porter, fjernadministrasjon og et enkelt oppsettsverktøy. I tillegg har den funksjonalitet som skal beskytte mot eller hindre blant annet sniffing og IP-forfalskning.

Ultra- og SLI-utgavene av nForce4 er utstyrt med en mer avansert, maskinvarebasert brannmur, ActiveArmor. Denne skal i større grad skal avlaste hovedprosessoren i systemet for arbeidet knyttet til pakkeinspeksjonen. ActiveArmor skal også være utstyrt med funksjonalitet spesielt beregnet for å beskytte for spyware-inntrenging. Den skal også ha en løsning for applikasjonsadministrasjon, slik at den varsler når ukjente applikasjoner forsøker å få tilgang til nettverket.

En annen forskjell mellom standard- og Ultra-utgaven er at sistnevnte støtter SATA II, som gir dobbelt så høy båndbredde (3 Gb/s) i lagringsgrensesnittet.

SLI-utgaven har en mer fleksibel fordeling av de 20 PCI Express-filene, slik at to av PCIe-sporene kan benyttes av spesielle skjermkort, som er knyttet til hverandre. Det er bare spesielle skjermkort basert på Nvidias GeForce 6-brikke som støtter dette. Hvert av sporene vil da ha tilgang på åtte PCI Express-filer. Bruken av SLI skal gi en betydelig økning i grafikkytelsen. Bortsett fra dette, er SLI-utgaven lik Ultra-utgaven.

Det er ventet av hovedkortprodusentene i løpet av kort tid vil komme med egne annonseringer av produkter som tar i bruk nForce4.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.