FORBRUKERTEKNOLOGI

Ny Apple-revolusjon: Back-Side Interface

Skjermen dekker hele oversiden, mens grensesnittet styres fra baksiden på en iPod eller iPhone.

14. mai 2007 - 13:39

Apple leverte før helgen en patentsøknad for en ny type grensesnitt for håndholdte innretninger. Ifølge søknaden kan den være like anvendelige for musikkspillere som iPod som for avanserte mobiltelefoner som iPhone.

En viktig egenskap ved det nye grensesnittet, kalt «back-side interface», er at det lar apparatets skjerm dekke hele oversiden på apparatet, uten at man må gjøre skjermen trykkfølsom for å betjene menyene.

Det Apple tenker seg, er at man har en heldekkende skjerm på forsiden av apparatet, og en trykkfølsom flate som dekker hele baksiden av apparatet. En kobling mellom den trykkfølsomme flaten på baksiden og den heldekkende skjermen på forsiden, gjør at en markør på skjermen kan vise hvor på baksiden brukeren trykker. Trykker man ekstra hardt, kan det registreres som et klikk.

Dette er vist i patentsøknadens figur 2, som vist nedenfor. «200» viser til selve enheten. «210» er oversiden, med skjermen, angitt som «215». Undersiden er «220», og den trykkfølsomme flaten er «225».

En av måtene Apple tenker seg at dette kan realiseres på, er at man på baksiden, altså på den trykkfølsomme flaten, risser eller etser inn konturene til et klikkhjul, slik at det er litt å føle seg fram til hvor «klikkhjulet» er (figur 3A: «225» er fortsatt den trykkfølsomme flaten). Når man rører ved konturen, vil et bilde av klikkhjulet vises på skjermen, sammen med for eksempel en meny. Figur 3B viser dette: «310» er menyen, «315» er bildet av klikkhjulet på skjermen, mens «320» er markøren som viser hvor ved baksidens innrissede klikkhjul fingeren befinner seg.

Grunnen til at menyen og bildet av klikkhjulet er stiplede, er at Apple tenker seg at disse bildene legger seg transparent oppå bildet som allerede fyller skjermen.

Hvis et av menyvalgene er å få fram et numerisk tastatur når apparatet skal brukes som telefon, tenker Apple seg at skjermbildet endres til det som skisseres i figur 4. Her er «410» markøren som viser hvor fingeren er, mens «415» viser sifrene man allerede har valgt.

Her er det om å gjøre at det innrissede klikkhjulet ikke ødelegger for evnen til å plassere fingeren på riktig sted.

Tilsvarende kan gjøres hvis man i stedet skal skrive bokstaver. Det er vist i figur 5: Her er talltastaturet erstattet av et bokstavtastatur, «515» er markøren, mens «510» er bokstavene man har skrevet inn.

Trykkfølsomme skjermer har lenge blitt brukt i både PDA-er og i avanserte mobiltelefoner: Disse har den ulempen at de gjerne krever to hender for å styre grensesnittet: En for å holde selve apparatet, og en for å manøvrere den spesielle lille pennen som brukes til å styre markøren og velge elementer på skjermen. En annen ulempe er at det erfaringsmessig er svært enkelt å miste pennen.

Ved å la skjermen styres av en trykkfølsom flate på baksiden av apparatet kan begge disse ulempene tilsynelatende overkommes.

Det er ikke gitt noen antydning om når grensesnittet i patentsøknaden eventuelt kan tenkes å komme i produksjon.

Hele søknaden kan leses her: Back-Side Interface for Hand-Held Devices.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.