MASKINVARE

Ny Celeron-konkurrent fra AMD

AMD lanserte torsdag en helt nye prosessorfamilie, Duron. Dette er en billigprosessor basert på Athlon-teknologi som er spesielt rette mot markedet for rimelige PC-er.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
28. apr. 2000 - 11:45
AMD Duron-logoen. <i>Illustrasjon:  AMD</i>
AMD Duron-logoen. Illustrasjon:  AMD

AMD har de siste månedene satset på to prosessorfamilier, Athlon og K6. Athlon er en prosessor som normalt konkurrerer med Intels Pentium III-prosessorer, mens K6 for en stor del brukes i de aller rimeligste stasjonære og bærbare PC-ene. Noen direkte konkurrent til Intels Celeron kan K6 ikke sies å ha være.

AMD annonserte derfor i går Duron (tidligere kjent som Spitfire), en prosessor som bygger Athlon, men som er rettet mot et mer rimeligere marked. Duron vil være utstyrt med 128 kB sekundært hurtigminne integrert i samme brikken som selve prosessoren. Dette betyr at disse komponentene vil arbeide med samme klokkehastighet. Selv om hurtigminnet er mindre enn det man finner i Athlon, gjør den økte klokkehastigheten at ytelsen trolig ikke vil falle spesielt mye på grunn av det mindre minnet. Men AMD er smarte nok til å ikke lansere Duron-prosessorer med like høy klokkehastighet som de Athlon samtidig vil være tilgjengelige med.

AMD oppgir verken pris eller nøyaktig hva slags klokkehastighet Duron vil operere med, men ifølge ZDNet vil prosessorene ha en busshastighet på 200 MHz og en prosessorhastighet på mellom 550 og 700 MHz. Prisen vil ifølge ZDNet ligge på mellom 75 og 175 dollar.

Duron vil ifølge AMD bli leveringsklar i juni.

Nils-Ola Widme, næringspolitisk direktør i Abelia, under AI+ 2022-konferansen.
Les også

Skeptisk til at Datatilsynet får ansvaret for å følge opp AI Act

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.