JUSS OG SAMFUNN

Ny fransk søkemotor gir bedre treff

Frankrike har hittil vært et U-land når det gjelder Internett, men nå lanserer France Telecom en søkemotor som gir bedre treff enn amerikanske AltaVista og norske Fast.

Einar Ryvarden
11. okt. 1999 - 12:16
France TelecomAltaVistaAlltheweb.comFast

Voila

Lycos
Les hva som feiler dagens søkemotorer her:

Men dagens tjenester er lite intelligente - de lager en lenke dersom ordet du leter etter finnes på en internettside. Dette fører til at du som regel får svært mange - og lite relevante - svar. I kampen for å sortere ut de relevante treffene, ser det ut som France Telecom (franske Telenor) har kommet et langt skritt.

Voila.com er en tematisert søketjeneste der du først må velge ut tema og så søke. Dette mener France Telecom at blir en blanding av dagens søkemotorer og Yahoo!s kategorier, skriver nyhetstjenesten Newsbytes. Alle internettbrukere har opplevd at de skal søke på fks. filmen Paris/Texas, men får et stort antall lenker med informasjon om byen Paris. Med Voila-tjenesten kan du nå først velge kategorien Film og så få et lite antall relevante lenker.

Voila er allerede lansert. Under lenken www.voila.com finner du 22 kategorier, blant annet New York, skjønnhet, finans og X-Files.

For å få til dette, bruker France Telecom en ny filterteknikk som sorterer ut sider med lenker som både inneholder ordet Paris og et av flere filmaktige stikkord.

France Telecom skal trolig ikke lage noen egen søketjeneste, men tilby den til eksisterende Internett-tjenester og portaler. Den nye kategori-teknologien er utviklet av forskningslaboratoriet til France Telecom og Echo, et fransk internettselskap.

Lanseringen vekker oppsikt fordi Frankrike ligger langt bak de andre europeiske landene når det gjelder Internett,både i antall private brukere og i hvordan næringslivet har tatt Internett i bruk. Det finnes nesten ikke andre eksempler på fransk Internett-teknologi eller internasjonal solgt fransk programvare.

En rask og uformell test digi.no gjorde viser at Viola fungerer svært bra, men vi håper at dere lesere melder tilbake når dere har bruker Voila på skikkelige søk.

Send din dom over Voila på: Send det til digi.no

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.