BEDRIFTSTEKNOLOGI

Ny lagringsteknologi gir 1 terabyte harddisk

Amerikanske C3D demonstrerte mandag en ny teknologi som selskapet hevder vil revolusjonere lagringskapasiteten på disker og smartkort.

Øystein Kvistad
5. okt. 1999 - 05:01

C3D presenterer allerede nå en fullt ut fungerende prototyp av en 140 gigabyte harddisk (kun lesbar) og et smartkort på ti gigabyte (heller ikke det overskrivbart) . Nå ser selskapet etter partnere for å videreutvikle teknologien, med mål om å ha kommersielle produkter klare innen 12 måneder.

Ifølge selskapet vil andre og tredje generasjon av tradisjonelle harddisker kunne få lagringskapasiteter på over én terabyte (1000 gigabyte) med den nye teknologien. RAM-versjoner av disk- og kort-løsningene planlegges også, skriver BBC News.

Den patenterte teknologien baserer seg på ny bruk av fluorescerende lys og "usammenhengende" lys - det vil si lys der bølgene er "ute av takt", for å sitere BBCs noe spede forsøk på å forklare framgangsmåten (og digi.no havner sikkert i Martin Ystenes' sprøytevarsler...)

Uansett: Resultatet av teknologien er at inntil ti lag med informasjon kan leses samtidig, noe som fører til en dramatisk forbedring i lagringskapasiteten i forhold til arealet sammenliknet med dagens optiske lagringsteknologier: En dobbeltsidig 120 millimeter disk (DVD) har en lagringskapasitet på omlag 4,7 gigabyte på hver side - eller nok plass til å romme en to-timers film. Med to lag på hver side, kan DVD-kapasiteten tynes til 17 gigabyte med video, lyd eller annen informasjon - med andre ord langt vassere enn den gamle gode CD-ens 650 megabyte.

C3D forventer at den nye lagringsmetoden, som i produktform får navnet FMD (Fluorescerende Multi-lags Disk), vil åpne for en rekke nye bruksområder og ser spesielt for seg at stadig mer PC-funksjonalitet etter hvert kan dyttes inn i salmebok-store PDA-er eller enda mindre mobiltelefoner.

- Økende etterspørsel for høyhastighets nedlasting av data over Internett og fremveksten av forbrukerelektronikk, så som høyoppløsnings fjernsyn (HDTV - krever opptak på inntil 7,5 gigabyte per time, red.anm.), e-bøker osv. vil gi en eksponensiell økning i etterspørselen av stor lagringskapasitet, mener C3D-sjef Eugene Levich, som under mandagens lansering i Israel fortalte at selskapet planlegger å starte pilotproduksjon av

  • en 10-lags FMD-ROM-disk med inntil 140 gigabyte lagringskapasitet
  • et kredittkortstort 20-lags FMC ClearCard-ROM med inntil 10 gigabyte kapasitet
  • og et 10-lags FMC ClearCard-WORM (skriv én gang, les mange) - også det i kredittkortstørrelse - med en kapasitet på inntil én gigabyte

digi.no lyktes ikke å komme i kontakt med representanter for C3D mandag kveld, og selskapets nettsider er ennå ikke ferdig utviklet (den eneste informasjonen på sidene er foreløpig de åtte ordene "Allround 3D imaging in a flash... Coming soon...")

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.