BEDRIFTSTEKNOLOGI

Ny programvare lar døve bruke mobiltelefon

Et israelsk selskap har sammen med Israels største mobiloperatør lansert PC-programvare som gjør det mulig for døve å lese hva andre sier i en mobiltelefonsamtale.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
27. nov. 2002 - 11:50
CellcomSpeechView

Det nye programmet, som ifølge Reuters heter 'LipCcell', installeres på brukeres datamaskiner som er tilkoblet mobiltelefonen ved hjelp av en kabel. Programvaren oversetter da stemmen i "den andre enden" til et tredimensjonalt, animert ansikt på skjermen til datamaskinen, hvor leppene beveges i sanntids synkronisering med stemmen, slik at den hørselshemmede kan lese av leppebevegelsene.

I tillegg benytter LipCcell farger på det animerte ansiktets nese og kinn for å skille mellom lyder som er veldig like.

Produktet, som inkluderer en CD med programvare og kabel mellom datamaskin og mobiltelefon, koster i Israel 125 dollar. LipCcell distribueres i Israel av Cellcom, landets største mobiltelefonioperatør.

Til Reuters forteller Tzvika Nayman, administrerende direktør i SpeechView, at det kreves noe grunnleggende trening for å kunne oversette nyansene i leppebevegelsene til det animerte ansiktet.

SpeechView har søkt globalt patent på teknologien og arbeider nå med mobiltelefonioperatører i Storbritannia, Belgia og Nederland for videre distribusjon av produktet.

- Det finnes ingen språkbegrensninger, sier Nayman, og legger til at alle fonetiske språk kan oversettes av programvaren.

Reuven Baram, formann for Shema-organisasjonen i Haifa, et senter for hørselshemmede, sier til Reuters at teknologien vil være et betydelig bidrag til døvesamfunnet, men la til at én student hadde hatt visse problemer med å lese av leppene til figuren.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.