BEDRIFTSTEKNOLOGI

Nye egenskaper i Communicator 5.0

Netscape avslørte tirsdag endel av de nye egenskapene i den neste utgaven av selskapets nettleser. Blant annet vil nettleseren få en helt ny motor for generering av web-sider som skal være betydelig mindre og raskere. Mye av arbeidet er gjort av Mozilla-utviklerne.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
11. nov. 1998 - 16:11

De nye teknologiene Netscape skal bruke i Communicator 5.0, har ifølge InternetWeek fått kodenavnet NGT (Next Generation Technologies). Store deler av arbeidet forbundet med utviklingen av dette er gjort av utviklere av fritt tilgjengelig kildekode ved Mozilla.org.

Blant nyhetene NGT finner man NHLayout, en ny renderingmaskin for opptegning av websider på datamaskinen med bred støtte for standarder. Nettleseren vil få et nytt brukergrensesnitt som skal kunne skreddersys slik at brukeren kan opprette sine egne knapper og verktøylinjer ved å bruke webstandarder som HTML og XML.

Verdt å legge merke til er det også at NGT er modulært oppbygget og at renderings- og utleggsmaskinen sannsynligvis vil være såpass liten at den får plass på en diskett. Dette gjør det mulig å inkludere innmaten i Communicator i tredjeparts programvare, noe som ikke har vært mulig tidligere.

NHLayout er ifølge InternetWeek helt ny. Netscape oppga i forrige måned det videre arbeidet med den nåværende renderingmaskinen til fordel for den helt nye, mer objektorienterte NGT-maskinen. Den nåværende maskinen ble regnet som et fantastisk stykke arbeid da den kom ut i 1994, men har i ettertid blitt fylt opp med endel rusk. Å starte med frisk kode kan derfor virke som en god idé.

NGT vil i tillegg til å tegne opp websidene mye raskere, også støtte en rekke nyere industristandarder. Dette inkluderer HTML 4.0, CSS1 og CSS2 (Cascading Style Sheets), DOM (Document Object Model), RDF (Resource Description Framework) og XML 1.0 (Extensible Markup Language). Men nettleseren får foreløpig ikke søtte for kommende teknologier som XML NameSpaces og Schema, noe Internet Explorer 5.0 vil støtte. Årsaken til dette er at disse teknologiene ikke er ferdig standardiserte ennå. Men Netscape regner med enkelt å kunne legge til nye moduler med støtte for nye standarder til motoren når disse etter hvert dukker opp.

Netscape vil ikke oppgi noen timeplan for Communicator 5.0, men det er ikke usannsynlig at den første betautgaven vil bli tilgjengelig innen nyttår.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.