JUSS OG SAMFUNN

Nye kopieringsregler - i konflikt med åndsverkloven?

Lars Gaarden er en av mange som slåss for å stoppe EUs copyright-direktiv. Han mener det er i konflikt med åndsverksloven, og ser mørke skyer på horisonten for fremtidens mediebrukere.

29. juni 2001 - 14:27
Lars GaardenEurorights.org
Trustix

IKT-NorgeDen Norske Dataforening


Jon Johansen

- Poenget er at en skal kunne spre tanker, ideer og informasjon i samfunnet, og hvis vi ikke kan nyttiggjøre oss dette, så betyr det at mye av vår felles kunnskap og felles arv ikke kan spres, sier Gaarden. Som eksempler nevner han at aksess-sperrer som CSS kan hindre lærere i å sette sammen presentasjoner og kompendier av historisk materiale på DVD, forskere hindres i å arbeide med for eksempel algoritmer for å søke i video og problemer for bibliotekene.

- Åndsverksloven har alltid vært balansen mellom samfunnets nytte og opphavsmenns inntjening.
Biblioteker har idag store problemer med å håndtere materiale på diverse medier, konvertering til nye formater et cetera. Hvis de i tillegg skal plages med tekniske aksess-sperrer, vil det gjøre jobben veldig vanskelig for dem.
Hvis en student ønsker å ta med Schindlers liste og materialet bare finnes på en DVD-plate, så er det veldig vanskelig å ta ut klipp selv om det ifølge åndsverksloven er tillatt.

- Det skumleste med EU-direktivet er at de lovbeskytter tekniske aksess-sperrer. Så slike sperrer får lovbeskyttelse selv om de er i konflikt med åndsverksloven, siden de hindrer bruk som er tillatt ifølge åndsverksloven.



- Det er en forskjell på å tjene penger og å detaljstyre bruken av innholdet. De store medieselekapene ser for seg Internett som en gigantisk kopimaskin for piratene, mens det har vært lite diskusjon om hvordan samfunnet skal se ut om noen år.

Han har full forståelse for at for eksempel filmbransjen er "pissed" på DeCSS, men mener likevel det må diskuteres hvorvidt de skal ha fullstendig makt til å styre hvordan forbrukerne ser filmene sine.
En undersøkelse fra analyseselskapet Viant har vist at "bytting" av piratfilmer over Internett er svært utbredt.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Store muligheter for norsk design i USA
Store muligheter for norsk design i USA

Direktivet kan leses i pdf-versjon (153KB) på EUs Eur-Lex-sider eller i html-versjon (57KB) på nettstedet Cryptome (åpner i nytt vindu).

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.