JUSS OG SAMFUNN

Nye Napster-eiere vurderer comeback

Mens de tyske eks-eierne av Napster sliter med søksmål fra resten av musikkbransjen, har de nye eierne store planer for "nye" Napster. Det skal opphavsmannen sørge for.

25. feb. 2003 - 16:10

Napster, det mest kjente fildelingsnettverket på Internett, kan få nytt liv. Tyske Bertelsmann prøvde å pumpe inn mange millioner kroner for å få til et legalisert nettverk som nettbrukerne kunne abonnere på.

Det gikk dårlig, og i dag sitter Bertelsmann kun igjen med den sure svie i form av søksmål fra musikkkomponister og andre opphavshavere.

Ifølge BBC.co.uk er det likevel en mulighet for at Napster kommer til å leve videre med en annen eier. Roxio, et selskap som lager programvare for CD-brennere, kjøpte navnet og rettigheten til patentene for fem millioner dollar, det vil si 35,2 millioner kroner i november i fjor.

Grunnleggeren av Napster, Shawn Fanning, er hentet inn som konsulent og skal prøve å få igang hjulene på en tjeneste som stoppet den ulovlige fildelingen sommeren 2001. På det meste hadde Napster 60 millioner brukere.

Roxio har muligheten til å gå såpass hardt ut, uten å være redd for mulig erstatningsansvar i etterkant. BBC skriver at dette var en av forutsetningene da de skaffet seg de immatrielle verdiene i tjenesten.

Og Napster er ikke den eneste som varsler comeback blant gamle dotom-satsinger på musikkfronten. Mandag kom meldingen om at e-handelstjenesten Boxman muligens kommer på nett igjen.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.