JUSS OG SAMFUNN

Nyhetsagent må fjerne frames

Seks mediegiganter har presset nyhetsagenten TotalNews til å fjerne rammene på agentens nettsider. Til gjengjeld har TotalNews fått lisens til å peke til gigantenes tjenester. Avtalen gjelder bare for de seks mediegigantene, men eksperter mener at forliket kommer til å endre hvordan innhold presenteres på Internett.

Morten Øverbye
6. juni 1997 - 12:24

- Vårt utgangspunkt var at vi protesterte mot den uautoriserte kombinasjonen av peking, ramming og annonsering rundt vår klienters innhold, sier advokat Bruce Keller, som har representert mediegigantene i saken. Det er PC Week som skriver dette.

Nyhetsagenten TotalNEWS ble tidligere i år saksøkt av seks mediekonsern, deriblant CNN og Washington Post, for å vise deres innhold i egne rammer (frames). TotalNEWS solgte annonseplass i rammene. Etter forliket som nå er inngått kan TotalNEWS peke til konsernenes innhold, men ikke putte det i egne rammer.

TotalNEWS vil fortsatt bruke rammer rundt andre innholdsleverandører, som MSNBC og National Public Radio, skriver CNet.

Ekspertene mener at forliket kommer til å få konsekvenser for resten av Internett. PC Week mener at selv om forliket ikke skaper juridisk presedens, vil det få en stor effekt for Internetts pekepraksis, spesielt for kommersielle nettsteder. Også Nando.net skriver at forliket kommer til å endre hvordan innhold kan sees på Internett.

I forliket med TotalNEWS har mediekonsernene lagt inn en klausul som gjør at de når som helst kan trekke tilbake lisensen for peking. Ifølge Roman Godzich, presidenten i TotalNEWS, vil imidlertid ikke TotalNEWS følge et forbud mot peking.

- Peking er ikke mer brudd på opphavsretten enn et telefonnummer. Peking er dessuten en elementær rettighet på Internett, sier han til CNet.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.