BEDRIFTSTEKNOLOGI

Nytt design utsetter firekjernet Itanium

For å bli moderne nok må Intels flaggskip utsettes enda noen måneder.

Nærbilde av silisiumskive med flere Tukwila-prosessorer. Farvene er kunstige. Den innfelte skissen viser områdene for hver av de fire kjernene, samt cache og systemgrensesnitt.
Nærbilde av silisiumskive med flere Tukwila-prosessorer. Farvene er kunstige. Den innfelte skissen viser områdene for hver av de fire kjernene, samt cache og systemgrensesnitt.
6. feb. 2009 - 14:52

For nøyaktig ett år siden slo Intel fast at «Tukwila», en firekjernet utgave av deres mest avanserte prosessor, Itanium, ville være kommersielt tilgjengelig innen utgangen av 2008. Da regnet mange med at den ville foreligge forholdsvis tidlig i 2009.

I går kunngjorde selskapet at de har utsatt Tukwila til annet halvår 2009. Årsaken er behovet for å endre noen detaljer i konstruksjonen.

De to endringene som Intel opplyser om, gjelder minnetilpasning og sokkel.

Intel mener tiden har løpt fra DDR2-minne for servere, og endrer følgelig Tukwila slik at prosessoren kan forholde seg til DDR3-minne, på sammen måte som Nehalem-varianten av Xeon som kom på markedet i fjor høst.

Motivet for å endre sokkelkonstruksjonen, er oppgitt å være at Tukwila skal være kompatibel med sokkelen til de to neste prosessorene som er planlagt i Itanium-serien, det vil si «Poulson» og «Kittson». Disse skal på markedet i løpet av to til tre år. Mens Tukwila produseres i en 65 nanometers prosess, skal både Poulson og Kittson produseres i en 32 nanometers prosess. Intel hopper over 45 nanometer-stadiet for Itanium.

Tukwila er verdens første prosessor med over to milliarder transistorer. I slutten av januar ble det kjent at en kommende åttekjernet variant av Xeon vil inneholde 2,3 milliarder transistorer.

Andre egenskaper ved Tukwila er støtte for åtte tråder per kjerne, en klokkefrekvens på 2GHz og oppover, integrert cache på 30 MB, og «QuickPath», en ny Intel-teknologi for rask datautveksling mellom prosessorer og mellom prosessorer og andre komponenter. QuickPath er ikke bare for Itanium, den er også en del av Nehalem-arkitekturen til Xeon-familien.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
En tjeneste fra