JUSS OG SAMFUNN

Nytt lovforslag ingen er enig i

Verken forbrukerorganisasjoner eller artistorganisasjoner er helt fornøyd med forslaget til ny opphavsrettslov i EU. Men EU mener at noen regler er bedre enn ingen.

Hilde Nyman
14. feb. 2001 - 12:03

EU-parlamentet skal i dag, onsdag, stemme over en ny lov som skal regulere opphavsretten, men verken forbrukerorganisasjoner eller organisasjoner som representerer musikere og forfattere er spesielt fornøyde med forslaget, skriver nyhetsbyrået Bloomberg.com.

Forslaget til den nye loven har som formål å favne også de nye, elektroniske mediene som Internett, mobiltelefoner, digital-TV og digitale musikkspillere

Blir loven vedtatt, vil forfattere, artister, produsenter og kringkastere i prinsippet får eksklusiv rettigheter til reproduksjon, kommunikasjon og spredningen av deres arbeider, med enkelte unntak for kopiering.

Et av unntakene gjelder "midlertidige" reproduksjoner når disse er "en integrert del av en teknologisk prosess".

Forbrukerorganisasjoner sier at lovens vage ordbruk kan hindre spredning av kunnskap og ytringsfriheten, mens rettighetshavere til musikk sier at artister ikke vil få godt nok betalt.

I lovforslaget heter det at det skal være lov å kopiere/reprodusere til privat bruk som verken indirekte eller direkte er kommersielt. Ifølge EU-parlamentet vil denne formuleringen styrke beskyttelsen av rettighetshavere samtidig som den individuelle retten til å ta kopier for eget bruk.

Den europeiske forbrukerorganisasjonen Bureau Européen des Unions de Consommateurs (BEUC) mener at så lenge loven ikke har en klar formulering på hva man kan kopiere og hvem man kan gi en kopi til, vil industrien introdusere tekniske blokader som kryptering og vannmerker.

Organisasjonen International Federation of the Phonographic Industry frykter at den uklare definisjonen på "privat bruk" vil føre til ulovlig kopiering i enormt omfang.

For få dager siden ble det kjent at det amerikanske nettstedet Napster gjør musikk tilgjengelig gratis som MP3-filer, umiddelbart må stoppe å distribuere opphavsrettslig beskyttet materiale. Det var en føderal domstol som kom til denne kjennelsen, men nettselskapet får opprettholde driften inntil en lavere rettsinstans avgjør de endelige spørsmålet om endelig Napster-forbud.

- Vi oppfordrer EU til å innrømme viktigheten av denne amerikanske avgjørelsen og stemme for det høyest mulige nivå av opphavsrettslig beskyttelse for rettighetshavere, sier Phillippe Kern, som er generalsekretær for Independent Music Companies Association, en interesseorganisasjon for 400 mindre og selvstendige musikkselskaper til Bloomberg.s

Ifølge Bloomberg er det enighet innen EU at noen regler er bedre enn ingen, slik at et minimum av juridisk standard kan hjelpe europeiske bedrifter i konkurransen med utenlandske rivaler.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.