BEDRIFTSTEKNOLOGI

Nytt milliardtap i Apple

For tre måneder siden overrasket Apple med et lite overskudd i fjerde kvartal, som avsluttet 27. september. Fredag kom kalddusjen. Apple omsatte for 13 milliarder kroner, ned ti prosent, og tapte bortimot 975 millioner kroner i første kvartal 97, som endte 27. desember. Endelige førstekvartals tall kommer 15. januar.

Jens Kanden
6. jan. 1997 - 08:00

Etter et overraskende, positivt resultat i Apples fjerde kvartal 96 (avsluttet 27. september), er marerittet tilbake. Apples salg gikk ned ti prosent til kr. 13 milliarder ($2 mrd.) med et tap opp imot kr. 975 milliarder ($150 mill.) i første kvartal 97 (avsluttet 27. desember). Gil Amelio, toppsjefen i Apple, klandret mangelen på PowerBooks og sviktende forbrukersalg.

I '96 solgte Apple for $9 mrd. mens de solgte for over $10 mrd. i '95. Amelio ønsker å kutte kostnadene med ytterligere én mrd., som betyr flere personellreduksjoner og produktsaneringer. Dette vil påvirke en allerede lav moral blant Apple-ansatte som har vært igjennom 12 turbulente måneder. Apple-ledelsen ønsker også å fokusere på tyngre, profesjonelle systemer hvor selskapet tjener penger. Storsatsingen på konsumentemarkedet har vært et vedvarende tapsprosjekt for Apple.

Flere selskaper enn Apple har indikert at salget i årets tre siste måneder har vært dårligere enn ventet. Allikevel kommer det elendige resultatet meget ubeleielig for selskapet. Tapet demper entusiasmen over fusjonen med NeXT, gjenåpner debatten om Apple har en fremtid, og kaster skygger over Mac World 97. Tirsdag annonserer Apple sine Mac-NeXT OS-planer.

I andre nyheter melder Bloomberg at Canon vil ha kontanter, ikke Apple-aksjer for sin 20 prosent aksjepost i NeXT. Canon ønsker også å få tilbakebetalt utestående lån til NeXT. Videre meldes det at John Sculley, tidligere Apple toppsjef, går inn i en allianse med Apple vedrørende digital fotografi.

Personlig tror jeg det siste tapet fjerner siste rest av tvil om at Apple må finne seg i å blir en nisjeaktør og fokusere på sine kjerneområder. Gjør de ikke det, har de ikke en sjanse.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
En tjeneste fra