BEDRIFTSTEKNOLOGI

Nytt mobilnett helt uten kunder

Lørdag setter Telenor Mobil i drift sitt tredje generasjons mobilnett for 200.000 Osloborgere. Administrerende direktør Ingvild Myhre (bildet) kan konstatere at selskapet har innfridd konsesjonskravene.

Frode Eriksen
30. nov. 2001 - 08:04

UMTS (Universal Mobile Telecommunication System) er den nye standarden for mobilkommunikasjon. Teknologien gir langt større kapasitet for dataoverføring enn dagens mobilnett, opptil 2 MB/s, mot dagens raskeste løsninger som gir rundt 40 kb/s.

Norge er et av de land som har krevd tidligst igangsetting av UMTS-konsesjonene, men så langt har heller ingen av de tre gjenværende konsesjonærene, Telenor Mobil, NetCom og Tele2 Norge bedt om utsettelse på hele eller deler av konsesjonen. Fristen for å oppfylle første del av konsesjonen er 1. desember.

Det er Ericsson som har vært hovedleverandør til Telenor Mobils UMTS-nett, og da avtalen mellom de to selskapene ble presentert 18. desember i fjor, holdt begge selskapene åpen en mulighet for at det skulle finnes mobiltelefoner for det nye mobilnettet ved åpningen.

I en pressemelding fra Telenor heter det nå at selskapet ikke har tilgang til mobiltelefoner for det nye mobilnettet. Det blir derfor åpnet uten en eneste kunde, og trolig kommer nettet ikke i kommersiell drift før i tredje kvartal neste år.

Telenor Mobil skriver i pressemeldingen at en heller ikke vil utvide nettet til flere byer og tettsteder før det praktisk kan tas i bruk. Selskapet erkjenner at utviklingen av UMTS-teknologien er kraftig forsinket i forhold til hva man regnet med da konsesjonene for tredje generasjons mobilnett ble delt ut for ett år siden. Det finnes bare et lite antall testterminaler, og UMTS-nettet kan foreløpig bare benyttes til tradisjonell tale. Utviklingen av tjenester som utnytter mulighetene i UMTS-nettet er i full gang.

Administrerende direktør i Telenor Mobil, Ingvild Myhre sa til digi.no i september at selskapet regner med at de første UMTS-mobiltelefonene skal være klare i markedet i tredje kvartal neste år.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.