RESULTATERFINANS

Nytt, superenkelt betalingssystem på vei

Et lite norsk selskap har laget Internett-bransjens drøm: Et sikkert system for å betale småsummer over Internett, uten registrering eller installering.

28. feb. 2001 - 10:22

Helt siden world wide web dukket opp i 1994 har Internett-bransjen drømt om et enkelt og brukervennlig system for å ta seg betalt for innhold og andre småtjenester. Kredittkort er for dyrt, noe som har ført til en rekke andre kompliserte systemer som SET og norske Zebsign.

Men alle disse systemene har til felles at de krever installering av programvare, registrering og forhåndsklarering. Nå har et nystartet norsk selskap laget et system som er svært mye enklere og som unngår mye av problemene til forgjengerne.

Ledelsen i Subclearing, f.v. Shahzad Rana, Lars Grønseth og Kristian Lunde.
Ledelsen i Subclearing, f.v. Shahzad Rana, Lars Grønseth og Kristian Lunde.

Bak Subclearing står gründer av konsulentselskapet Win.hlp, Shahzad Rana. Med seg har han fått bransjeveteranene Lars Grønseth (markedssjef) og Kristian Lunde (daglig leder). Selskapet står nå klar til å lansere systemet ovenfor innholdsleverandører og Internett-aktører i Norge, men først må de få undertegnet avtaler med Netcom og Telenor Mobil.

For systemet baserer seg på bruk av mobiltelefonen og at teleselskapene kan belaste din regning for opp til 10 kroner når de sender deg en tekstmelding.

Skal du bruke en Internett-tjeneste som krever betaling med Subclearings system, for eksempel for å sjekke en aksjekurs, møter du en dialogboks der du taster inn ditt mobilnummer. Når du gjør det, sender Subclearing deg en adgangskode via mobiltelefonen.

Tekstmeldingen kommer på et sekund eller to, og du taster den inn i et vindu under der du la inn ditt mobiltelefonnummer. Et trykk på OK og du er inne. For i bakgrunnen har Subclearing-systemet sjekket at koden du tastet inn var den samme som systemet sendte til din mobiltelefon. Det hjelper for eksempel ikke å taste inn et annet mobilnummer, da er det denne mobiltelefonen som mottar sikkerhetskoden. Brukes ikke koden, belastes ikke regningen, noe som forhindrer at en annen kan presse opp din teleregning.

Koden du får vil være en engangskode, en kode for et antall oppslag eller en kode som kan brukes i en bestemt periode.

- Det koster litt å sende en tekstmelding, men vi trenger ikke å sende den til brukeren hver gang. Vår SubCash-server kan telle ned de ti kronene du betalte første gang. Slik kan vi styre betalinger ned til et øre gangen, forteller Rana til digitoday.no.

Til sammenligning koster det en krone å bruke et kredittkort. Det nye selskapet tror derfor ikke de vil skremme vekk innholdsleverandører ved å kreve 20 prosent av omsetningen i systemet som betaling.

- Vi synes vi har kommet på et langt enklere system som alle tre millioner mobilkunder i Norge kan bruke med en gang. Foreløpig er det bare Norge som har et system for å ta betalt for SMS, men det kommer i Sverige og Danmark også, forteller Rana og signaliserer skandinaviske planer.

Subclearing-folkene mener systemet er svært sikkert fordi det sjekker mobilnummer mot kode. Skulle galt skje slik at koden din kommer ut, vil du bare tape 10 kroner - det er maksimum av hva teleselskapene belaster deg for en SMS-melding.

Mange forsøk på å lage betalingssystemer har strandet, ikke på grunn av brukervennlighet for sluttbrukere, men for leverandører. Dette har Subclearing tenkt mye på og gjort to trekk. Selskapet har laget en ferdig plugin som innholdsleverandører legger inn på sin server.
- Du kan ikke kreve at innholdsleverandører skal skrive om sine systemer eller døpe om alle sine filer. Dessuten har vi laget et rapportsystem som vil la både leverandører og brukere se på hva og hvordan betalingssystemet brukes, forteller Rana til digitoday.no.

- Vi tror den største utfordringen ligger i at både sluttbrukere og innholdsleverandører er vant til at alt er gratis. Det vil ta tid å endre denne mentaliteten og la leverandørene finne ut hva de skal og kan ta seg betalt for, mener Rana.

Den største utfordringen for Subclearing er å få sluttforhandlet avtaler med Telenor og Netcom.
- Vi er kommet langt, er det eneste Rana vil si. Han vil heller ikke forteller hvilke innholdsleverandører selskapet har begynt å diskutere med.

Først skal Subclearing skaffe seg midler til å bygge ut bedriften. Men systemet er ferdig og kravene er beskjedne - selskapet arbeider bare med å hente inn noen få millioner kroner. Foreløpig er selskapet eid 45 prosent av Rana, 45 prosent av Grønseth og 10 prosent av Lunde.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
En tjeneste fra